Bebeğin huzursuz oluşu ve fazla ağlaması, az dışkı yapması aldığı anne sütü veya süt formülü miktarı ile doymadığının bir işareti olabilir. Aralıklı tartı ölçümleri ile besinin yeterliliği değerlendirilmeli, bildirilen şikayetlerin gerçekten az beslenmeye bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Çocuğun aldığı miktarlar gerçekten gereksinimi karşılamıyorsa, karışık beslenmeye geçilmeli ya da verilmekte olan formülün miktarı arttırılmalıdır.
Bazı bebökler bir öğünde fazla alamazlar ve 1 2 saat sonunda tekrar yemek isterler. Bu
Durumda anne sütünü veya biberonu daha sık vermek, yapay beslenen bebeklerde emzik şişesinin deliğini biraz genişletmek, öğün sırasında 1 2 kez beslenmeyi durdurarak bebeğin gazını çıkartmak gibi önlemler yararlı olabilir. İştahsız ve iyi tartı almayan bebeklerde sistemik hastalık varlığı araştırılmalıdır. Uzun süre devam eden yetersiz beslenmede protein enerji malnütrisyo nu gelişir.
Aşırı beslenme
Sütçocukları genellikle aldıkları besin miktarını kendileri ayarlar ve gereğinden fazlasını almazlar. Ancak bu kural her zaman geçerli değildir. Özellikle yapay olarak beslenen bebeklerde fazla miktar yeme, tartı almada fazlalık ve bu durumun devam etmesiyle birkaç hafta sonunda aşırı beslenmeye bağlı regürjitasyon, kusma, sulu dışkılar gibi belirtiler oluşması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Besinin daha sulu hazırlanarak verilmesi ile bu durum birkaç günde düzelir.
Fazla yağlı besinler mide boşalmasında gecikmeye, karın gerginliğine, karın ağrısına yol açabilir.
Karbonhidrat fazlalığı barsakta bakteriyel fermantasyona yol açarak gazlanmaya, karın gerginliğine ve karın ağrısına neden olur.
Regürjitasyon ve kusma
Regürjitasyon öğünden sonra besinin küçük bir bölümünün çıkarılmasıdır. Zararsız bir belirtidir. İlk 6 7 ayda çok sıktır. Beslenme yönteminin iyi uygulanması ile düzelebilir.
Kusma besinin önemli bölümünün çıkarılmasıdır. Günde üç veya daha fazla sayıda kusma daima patolojiktir.
Dışki
Anne sütü alan çocuğun dışkısı krem kıva mmdadır. Formül sütleri ile beslenen bebeklerde de dışkılar çoğu kez anne sütü alan bebeklerde kine benzer. İnek sütü alanlarda dışkı genellikle daha katıdır. Gerek anne sütü, gerekse formül sütlerle beslenenlerde fazla beslenme sulu dışkılara yol açar.
Sağlıklı bebeklerde 2 3 gün ara ile dışkı yapma nadir değildir. Dışkıların kıvamı normal ise bu durum zararsızdır. Uygun beslenen bebeklerde sert dışkılara nadir rastlanır. Kabızlık anüs çatlaklarına yol açabilir. Çocuğa öğün araların
Da su içirmek, besinin karbonhidrat içeriğini biraz arttırmak gibi önlemler çok zaman dışkı kıvamının normalleşmesi için yeterlidir.
Besine intolerans ve allerji
Besine, ^tahammülsüzlük ve inek sütüne al lerji oldukça nadir karşılaşılan ve diyet değişikliği gerektiren sorunlardır.