Erken ameliyat sonrası devresinde, distansiyon ve kusma önlenmek üzere mideye nazogastrik tüble dekompresyon yapılabilir. Tüb düşük basınçlı fasılalı olarak aspirasyon yapan cihaza bağlanır ve tıkanma önlenmek üzere sık sık yıkanır. Tüb 2-3 gün sonra veya gaz çıkarılması ve dinlenmekle seslerin alınması gibi belirtilerle kendini gösteren peristalsisisin başlaması üzerine alınır. Nazogastrik tüb gastroözofageal tepmeye sebep olur. Bunun için bakiye volüm hakkında bilgi edinilmek üzere eğer gece pense edilirse, aspirasyon tehlikesi doğar.
Nazogastrik katater alındıktan sonra ağızdan besin ve sıvı yasağına bir gün daha devam edlir ve sonra sıvı diyete geçilir. Narkotikler midenin hareketlerini bozabilir ve mide atonisinin ameliyattan sonra bir haftadan daha fazla sürmesi durumunda verilmez.
Gastrostomi veya jejunostomi tübleri düşük basınçlı ve fasılalı çalışan aspiratöre bağlanmalı veya ameliyattan sonra bir gün kendi haline bırakılmalıdır. Laparotomi ince bağırsaktan sıvı ve besinlerin absorbsiyonuna engel olmadığından motilite tamamen normal olmasa bile jejunostomi tübünden beslenmeye ameliyatın 2. günü başlanabilir. Gastrostomi veya jejunostomi tübleri ameliyatın 3. haftasından önce alınmamalıdır. Çünkü iç organla duvar peritonu arasında sağlam yapışıklıkların teşekkülüne fırsat vermek gerekir.
Periton boşluğunun dışındaki alanlarda yapılan ameliyatlardan sonra anestezininin etkisi tamamen geçer geçmez hastanın normal yeme-içmesine müsaade edilir.