Şekere İyi Gelen Yiyecekler

Şeker rahatsızlığı, kandaki şeker seviyesinin yüksek düzeylerde bulunmasına neden olan süreğen bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman beslenmenin tertip edilmesi ile kan şekeri balansı sağlanabilmektedir. Müsait bir yeme içme bir tek rahatsızlığın emarelerini hafifletmekle kalmaz, ilerleyişini ve fazlaca kritik komplikasyonlara yol açmasını önüne geçer. Uzun vakit iyileştirme edilmeyen şeker rahatsızlığının neden olabileceği öteki rahatsızlıklar içinde kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon, görme organlarının bozulması ve işitme kaybı yer almaktadır. Sizin esenlik koşullarınıza en müsait rejim bununla birlikte hekiminiz tarafınca tespit edilebilir bununla birlikte şeker düzeyini düşük hale getirdiği mevcut olan birtakım besinleri yiyerek iyileştirme dönemini hızlandırabilirsiniz.
Şeker ve Yeme içme

Bakliyat: Fasulye, bezelye ve mercimek benzer biçimde baklagiller yüksek miktarda suda çözünen gıda lifi ihtiva eder ve glisemik indeksleri düşüktür. Gıda lifi ihtiva eden besinler şekerin kana karışma periyodunu yavaş hale getirir ve kan şekeri kontrolüne destek sunar. Lif bununla beraber gıdalardan gelen kolesterol emilimini yavaşlatarak kalp rahatsızlıkları rizikosunu düşürmektedir. 2001 senesinde meydana getirilen ve “Nutrition Reviews” isimli ilmi mecmuada gösterilen incelemeye göre 6 geçen süresince gün içerisinde yaklaşık 25 gr gıda lifi tüketen şekil 2 diyabet rahatsız olanların şeker ve kolesterol mikrarlarında, gıda lifi tüketmeyen rahatsız olanlara nispeten mühim iyileşmeler kaydedilmiş.

Tahıllar: İşlenmemiş kepekli tahılların glisemik indeksi düşüktür ve gövde tarafınca işlenmesi zamana yayılarak kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmadan enerjiye dönüştürülür. Kepekli makarna, tam tahıllı çavdar ekmeği ve kepekli tahıllar kan şekerini durağan(durgun) tutarken yüksek glisemik indekse haiz olan arıtılmış edilmiş tahıllar kan şekerinde ani yükselmelere sebep olabilir.

Omega 3 Yağ Asitleri: Omega 3 yağ asitleri bilhassa şeker rahatsızlığı sebebiyle meydana gelebilecek kalp ve damar hastalıklarını durdurmak için mühimdir. Bu esansiyel yağ asitleri gövde tarafınca üretilmediği için sarf edilen yiyecekler yöntemiyle alınmalıdır. Keten tohumu ve ceviz haricinde iyotlu su balıkları tüketerek kafi oranda omega 3 yağ asidi alabilirsiniz.

Tarçın: Yemeklerinizde fazladan lezzet için kullanabileceğiniz tarçının şekere tesirleri ile alakalı 2003 senesinde meydana getirilen ve “Diabetes Care” mecmuasında gösterilen inceleme neticelerine göre 1-6 gr arası tarçın kullanmak kan şekeri haricinde kolesterol ve yağ seviyesini da düşürüyor ve şekil 2 diyabet rahatsızlarında kalp krizi rizikosunu az hale getiriyor.

Sebze ve Meyve: Mineral, vitamin yönünden varlıklı olan sebze ve meyveler bununla birlikte lifli yapılarıyla kan şekerinin durağan(durgun) kalmasına destek verir. İçerdikleri antioksidanlarla muafiyet sistemini de geliştiren sebzeler ve meyveler içinde lahana, karalahana, turunçgil, ıhlamur, limon, şalgam, brokoli, turp, ıspanak, greyfurt, çilek ve böğürtlen en başlarda ulaşmaktadır. Şekeri olanların yağ, iyot ya da sos eklenmiş sebzeleri, yüksek miktarda sodyum ihtiva eden konserve sebzeleri ve turşu tüketmeleri tavsiye edilmez.

Yağsız Et: Fazlaca azca oranda doymuş yağ ihtiva eden yağsız et kolesterol seviyesini düşük tutmak için yeterlidir ve kucak dolusu protein ihtiva eder. Ringa, somon, sardalye, alabalık, ton balığı, karides, derisiz tavuk ve hindi benzer biçimde etlerden bedeninizin gereksinim duyduğu proteini alabilir ve kalp rahatsızlıkları rizikosunu az hale getirebilirsiniz. Eti pişirirken kızartma yerine haşlama formülünü kullanın.

Zeytinyağı: İyi kolesterolü arttıran ve damar tıkanmasına ters savunma elde eden zeytinyağını yemeklik yağ olarak kullanabilirsiniz. Zeytinyağı insülin dayanma gücünü düşürerek kan şekerini durağan(durgun) tutmaya destek verir.