PRİMER PLEVRA TÜMÖRLERİ

Lokalize mezotelyoma en sık visceral plevradan köken alır. Saplı ve sapsız olabilir. Plevra boşluğuna yada akciğere doğru büyüyebilir. Çok büyük hacime ulaşabilir. Mikroskobik olarak iğ şeklinde hücrelerden oluşur ve çok maligndir. Tümör genellikle kapsüllüdür. Tedavide lokal eksizyon (Çıkarma) tercih edilir, çünkü soliter (Tek) mezotelyomaların sadece %30’u maligndir. Plevral effüzyon vakaların %10-15’inde görülür. Effüzyonun kanlı olması, hastalığın inkürabl olduğunu göstermez. Röntgende, periferde, iyi sınırlı kitle görülür ve sıklıkla göğüs duvarı ile geniş açı yapar. Vakaların üçte ikisinde, kemik ve eklem ağrısı şişme ve artrit görülür. Artrit semptomlarının yeniden görülmesi rekürrensin habercisidir ve benign veya maligndir. Malign tümörlerde drenaj kötüdür, hastaların çoğu 2 yıl içinde ölür.

Diffüz mezotelyoma plevranın herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Mezotelial hücreler hızla çoğalarak plevra boyunca akciğeri örtebilir. Plevral effüzyon hemen daima vardır ve genellikle kanlıdır. Effüzyon olmayan vakalarda plevrada yaygın kalınlaşma görülebilir. Benign lokal mezotelyomadan geliştiğine dair çok az delil vardır. Diffüz mezotelyoma bütün yaş guruplarında görülebilir. En sık 40-50 yaş gurubu erkeklerde görülür. Mezotelyomanın gelişmesi ticari asbestoz ürünlerde kullanılan belirli minerallere önceden maruz kalma ile direkt ilişkilidir. Crocidolite, tremolite ve chrysotile (en sık) bunlardan bazılarıdır. Chrysolite ile ilk karşılaşmadan ortalama 40 yıl sonra hastalık semptomları ortaya çıkar.

Hasta plevra ağrısı, kayıtsızlık, kilo kaybı halsizlik, anemi, ateş, tahriş öksürüğü ve nefes darlığından şikayet eder. Fizik muayenede plevral kalınlaşma ve effüzyon bulgular mevcuttur.

Diffüz mezotelyomanın tedavisinde cerrahi pek kullanılmaz. Semptomların düzeltilmesine ve effüzyonun tedavisine çalışılır. Mayi hızla yeniden toplanır. Radyoterapi ve plevra içine radyoaktif izotop verilmesi nadiren uzun süreli remisyon sağlar. Epitelial tip tümörlerde doxorubicin (Adriyamicin) gibi kemoterapotikler hayat süresini uzatabilirler.