Preterm anemisi, demir ve vitamin gereksinimleri

Vitamini yağda eriyen, plasentaya geçebilen bir vitamindir. Eritrosit membranmda bulunan doymamış yağ asitlerinin (polyunsaturated fatty acids pufa) oksidasyondan korunması için e vitamini gereklidir.

Diyette pufa ve linoleik asit düzeylerinin artması vitamin e gereksinimini arttırır. Eksikli­ğinde artan hemoliz sonucu anemi, orta derece­de retikülositoz ve piknositoz gelişir. Anemi ya­nında 600.000/mm3 gibi yüksek düzeylere ula­şan trombositoz, bacaklarda ve genital bölgede ödem, bazen de papüler eritematöz döküntü bil­dirilmiştir. Vitamin e düzeyi kanda 0.5 mg/dl den daha azdır. 7. Haftadan sonra peroksid he­moliz testi tanıda yardımcı olur.

Tedavi olarak 75 100 iü/gün e vitamini veri­lir. 2 hafta içinde bulgular normale döner. Bu ane­minin gelişimini önlemek için preterm bebek­lere profilaktik olarak günde 15 25 iü e vita­mini peroral verilmelidir. E vitaminin verilme süresi için farklı görüşler vardır. Bazıları bebe­ğin tartısı doğum tartısının iki katma çıkıncaya kadar, diğerleri 37 38. Gestasyon haftasına ka­dar, bazıları ise bebeğin tartısı 2, kg a ulaşana kadar e vitamini verilmesini önerirler. Genelde yaklaşım preterm bebeklere 6 8 hafta süreyle e vitamini verilmesi şeklindedir.

Demir ve kalsiyumun materno fetal trans­feri gebeliğin son trimesterinde olur. Bu ne­denle preterm bebeklerde demir deposu azdır. Demir deposunun azlığına karşın hızlı büyüme, kan volümünün hızla artması anemiye neden olur. Ancak demir noksanlığı belirtileri, çok dü­şük doğum tartılı yenidoğanlarda bile vücut tartısı doğum tartısının 2 katma eriştiği zaman ortaya çıkar.

Demire başlama zamanı için de görüşler farklıdır. Demir ilavesine 2. Haftada veya 2. Ay­da başlanmasını önerenler vardır. Değişik kay­nakların bilgileri değerlendirildiğinde 2 mg/kg/ gün elementer demirin oral yolla 2. Ayda baş­lanması ve 12 15 inci aya kadar devam edilmesi uygun bir yaklaşım olarak kabul edilebilir.

Preterm bebeklerin a vitamini, tiamin, ri boflavin, niasin, piridoksin, pantotenik asit, b]2 vitamini, biotin gereksinimi miadında doğan be­bekler kadardır. Miadında olan yenidoğanlara olduğu gibi pretermlere de doğumda 1 mg k vitamini kas içine yapılmalıdır. Preterm bebek­lerde fenilalanin ve tirozinin ara metabolizma

Ları için c vitamini gereklidir. Günlük gereksi­nim 35 50 mg arasında değişim gösterir. Preterm bebeklerde dışkı ile yağ kaybının fazla olması nedeniyle yağda eriyen vitaminlerin emilimi azalmıştır. Hızlı büyüme temposu nedeniyle preterm bebeklerde rahitis kolayca gelişebilir. Bu nedenle preterm yenidoğanlara ikinci haf­tadan sonra 800 1000 iü/gün d vitamini oral yol­dan verilmelidir.

Dna ve yeni hücre yapımı için folik asit ge­reklidir. Pretermlerde folik asit düzeyi doğum­dan birkaç hafta sonra düşer. Bu durum 2 3 ay devam eder. Bu nedenle folik asit 30 50 jıg/gün verilmelidir.

Kalsiyumun materno fetal transferi de son trimesterde olur. Preterm bebeklerin 1 ci hafta­dan başlayarak 200 250 mg/kg/gün kalsiyum almaları gereklidir.