PREOPERATÎF TEDAVİ

Yeterli dozda narkotik ajan kullanımına rağmen devam eden ağrılarda cerrahi girişim gerektiren ciddi bir durumdan şüphelenmeliyiz.Medikal tedavi hastanın ihtiyacına göre yapılmalıdır. Kalp ilaçları , kortikosteroidelerin kullanımı ve diabetin kontrolüne özellikle dikkat edilmelidir. Antibiotikler bazı enfeksiyöz durumlarda veya perioperatif dönemde profilaksi amacıyla kullanılmaktadır.

Ameliyata girecek, hematemezi olan veya bol miktarda kusan, paralitik ileus veya barsak tıkanıklığından şüpelenilen hastalara, girmeden önce nazogastrik tüp takılmalıdır. Alınan bu önlemler sayesinde öksürük refleksi kaybolmuş ilaç veya alkol entoksikasyonundaki, komadaki ve debil hastalarda asprasyon pnömonisi önlenebilmektedir. Ancak nazogastrik tüpün kendisi de öksürüğü engellediğinden ve rahatsızlık verdiği için hasta düzelir düzelmez çekilmelidir.

Konstipasyon nadiren gerçek bir akut karma neden olmasına rağmen baryum yemeği, laksatifler ve müshil ilaçları barsak tıkanıklığı ihtimali ekarte edilmedikçe kullanılmamalıdır.

Hastaların tanısı kesin olmadığı zaman ameliyat için muvaffakat almak zor olabilmektedir. Ayrıca hasta ve ailesine birkaç seans sürebilen ameliyatlar; geçici veya kalıcı stomalar; empotans veya sterilite ve postoperatif mekanik solunum amacıyla yapılabilecek olan entübasyon ile ilgili bilgi vermek ihtiyatlı bir davranış olacaktır.