Postoperatif Dönem

Ameliyattan sonra parenteral

İnfüzyonlarla desteklenmezse kan glukoz seviyesi hemen düşebilir. İlk iki günde kan glukozu günde iki defa ölçülmeli ve hipoglisemiyi önlemek için %5 veya %10 glukoz verilmelidir.

Serum albumin konsantrasyonu düşebilir. Pulmoner ödem veya asitten korunmak için şiddetli hipoalbuminemi intravenöz infüzyonlarla düzeltilmelidir.

Protrombin seviyesi düşmüş ise, vitamin K verilmelidir. Fibrinojen ve faktör IX konsantrasyonundaki düşmeler genellikle kendiliğinden düzelir ve tedavi gerektirmez.

Rezeksiyondan birkaç gün sonra serum bilirübini yükselebilir, fakat genellikle 1-2 hafta içinde normale döner. Alkalen fosfataz genellikle normal seviyelerde kalır. SGOT ve serum LDH seviyesi birkaç gün yükseldikten sonra normale döner.

Komplikasyonlar

Hastaların çoğunda 39°C’nin üstüne çıkan ateş görülür, ateş akciğer komplikasyonlarına veya perihepatik abseye bağlı olabilir, fakat birçok vakada hiçbir sebep belirlenemez ve bu hastalarda nekahat olaysız geçer. Rezeksiyonla meydana gelen boşlukta abse oluşur. Sıklıkla perkutan kateterlerle drenaj yapılması yeterli olabilir, bazende reeksplorasyon gerekebilir.

Parsiyel hepatektomiden sonra stress ülseri insidansı oldukça yüksek olduğundan, operasyondan sonra rutin olarak profilaktik antiasit verilmelidir. Geride kalan karaciğer dokusu hastaysa veya ameliyat sırasında uzun süre iskemi altında kalarak hasar görmüşse karaciğer yetmezliği gelişebilir. Bunun belirtileri assit, varisler ve komadır.

Prognoz

Elektif hepatektominin ölüm oranı %5 civarındadır ve büyük oranda postoperatif karaciğer yetmezliği, infeksiyon veya birlikte görülebilen diğer olaylara bağlıdır.