POSTOPERATİF ATEŞ

Eğer önceden mevcut ateşli bir hastalığı yoksa, ilk 48 saatteki ateş, pulmoner fonksiyon testleriyle de gösterildiği gibi, genellikle atelektaziye bağlıdır. Mekanizma bilinmemektedir ama, akciğerin reekspansiyonu ateşin normale inmesini sağlar. Cerrahiden sonra lökositoz olağandır ve bu nedenle nonspesifıktir. Kan kültürleri genellikle negatiftir, balgam kültürü ise balgamın uygun hazırlanmasının zorluğu ve tesbit edilen mikroorganizmanın gerçek sebep olduğunun şüpheli olması nedeniyle çok yararlı değildir. Göğüs röntgenleri akciğerleri normal olan vakaların %50’sinde erken postoperatif dönemde normal değildir. Normal nekahatli bir hastada diğer multipl testler de gereksizdir.

Eğer ateş, postoperatif 2. günden sonra çıktıysa, atelektazi zayıf bir açıklamadır. Bu takdirde ayırıcı tanıda kateter flebiti pnömoni ve üriner enfeksiyonda düşünülmelidir. Sebep, uygun testlerde tesbit edilmelidir.

Enfeksiyonsuz hastalarda beşinci günden sonra ateş nadiren çıkar, bu nedenle geç dönemde çıkan ateş yara enfeksiyonunu düşündürür. Daha nadiren, anastomoz kaçağı ve karın içi abse ateş nedeni olabilirler. Bunlar hayatı tehdit eden komplikasyonlar olduğu için ateş 39°C’yi geçiyorsa ve yara enfeksiyonu bulguları yoksa, derhal titiz bir araştırmaya girişilmelidir.

Nekahati normal geçen bir hastada, bir hafta sonra ateş yükselmesi nadirdir. İlaç allerjisi , transfüzyon reaksiyonu, septik pelvik ven trombozu ve karın içi absesi ihtimalleri incelenmelidir.