Fertilize olmuş ovumun uterin kavite dışında implante olmasıdır. Yaklaşık 300 gebelikten 1 ‘inde görülmektedir. Fallop tüpü (özellikle ampulla kısmı) olayın en sık görüldüğü bölgedir. Diğer anormal implantasyon bölgelerine oldukça nadir olarak rastlanır; bunlar, peritoneal kavite, över ve servikstir.
Etyoloji kesin olarak bilinmemektedir, ancak ektopik gebelik, muhtemelen fallop tüplerindeki birtakım yapısal anormallik neticesinde meydana gelmektedir, örneğin: daha öceden geçirilmiş endometrit ya da salpenjit sonrası ortaya çıkmış skarlar ya da yapışıklıklar veya kontraseptif amaçlı olarak daha önce tüp cerrahisi uygulananlarda oluşabilmektedir.
Patogenez implantasyonu takiben, trofoblastların proliferasyonu submukozal damarları erode etmekte ve tüp lümenine şiddetli kanama oluşumunu presipite etmektedir. Fallop tüpünün müsküler tabakası, hipertrofi oluşumuna ya da genişlemeye elverişli değildir, dolayısı ile tubal gebelik hemen daima fallop tüpünün rüptürü ve fertilize olmuş ovumun ölümü ile sonlanmaktadır. Tipik olarak gebeliğin erken dönemlerinde ve de genellikle hasta tam gebe olduğundan haberdar olmadan önce meydana gelmektedir