PEÜNOTU

Artemisia absinthium L, (Compositae) türünün kurutulmuş çiçekli ve yapraklı dallarıdır. Bu tür 40-120 cm yükseklikte, az çok tüylü, kuvvetli kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir (Resim: 9). Yapraklar parçalı, grimsi veya beyazımsı yeşil renkli, Çiçekler küçük durumlarda toplanmış ve yeşilimsi renklidir (Resim: 9) Kuzey, İç ve Güney Anadoluda yabani olarak yetişmektedir.

Dış görünüş: Yaprak, çiçek ve gövde parçalarından ibarettir. Özel kokulu ve çok acı lezzetlidir.

Bileşim: Uçucu yağ {% 0.5-1.3) (5), acı maddeler (artabsin, absintin) ve flavon türevleri taşımaktadır.. .

1  – Baytop. A.: 1951 yılında yapılmış ve yayınlanmamış o!an bir çalışmanın sonuçlarına güre.

2 – Yazıcıoğiu. T.: Tiirkiyenin nebati yağ zenginliği. Türkıyenin yağ lohum ve meyveleriyte nebati yağlan üzerinde tecrübi

araştırmalar – Ankara Y. Zır. Enst. Derg. 2: 680 (1945).

3  – Yazıcıoğiu, T.: Pelemir tohumlarında fiziksel, kimyasal araştırmalar ve bu tohumların buğday un ve ekmeğinin vasıflan

üzerinde etkisi-Ziraat Dcrg. 10: 14(1949).

4- YazıcıoğlLi, T.: Pelemir ve yağı- 1974 Türkiye Yağ Semineri 157. İstanbul (1974). 5 – Gürgen, A.R.: Turkiyenin önemli eteri yağları üzerinde araştırmalar. 1 – Ankara Y. Zir. Enst. Den:. 6 (2): 301 (1946).

Etki ve kullanılış: Midevi, kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve idrar arttırıcı olarak kullanılır. Kurt düşürücü ve adet getirici etkileri de vardır. Fakat bu etkiler ancak yüksek dozlarda meydana gelir. Bu dozlarda da, taşıdığı uçucu yağdan dolayı, tehlikeli zehirlenmeler yapar. Eskiden pelinotundan Avrupa ülkelerinde bazı alkollü içkiler yapılırdı. Fakat bu içkileri kullananlarda müzmin zehirlenmeler ve sinir bozuklukları görülmesi üzerine, 1908 yılından başlamak üzere, bu bitkinin içkilerin içine konulması yasaklanmıştır.

Kullanılış şekli: Toz günde 1-2 gr (çok acı olduğu için kaşe içinde alınmalıdır), infusyon (% 0.5-3), bal ile tadlandınidıktan sonra, günde 2-3 bardak içilir.