A.B.D.’de yetişkin nüfusun %5 nin aktif peptik ülser hastalığından yakındıkları hesap edilmiştir. Erkekler kadınlara nazaran 3 kez daha çok etkilenmektedir. Genç hastalarda duedonum ülseri mide ülserinden 10 kat daha fazla iken, daha ileri yaş guruplarında bu oran hemen hemen eşittir. Bilinmeyen sebeplerle insidans sürekli olarak azalmakta olup şu anda 20 sene evvelki değerlerin yarısından az hale gelmiştir. A.B.D de yılda 15000 ölüme ve yaklaşık 15 milyon iş gününe mal olmaktadır. Ölümler, hastahane giderleri ve kaybolan iş gücü göz önüne alındığında ülke ekonomisine gelen zarar yılda bir milyon doıardan fazladır.
Genel olarak, ülseratif oluşumlar 4 tür sakatlığa yol açar.
(l)Ağrı en sık rastlananıdır.
(2) Kanama, ülser derinleştikçe submukozanın veya ekstra intestinal damarların erozyonu sonucu oluşabilir.
(3) ülserin hastalıklı barsağın tüm tabakalarını penetre etmesi, eğer diğer visserler ülseri kapatmazsa perforasyonla sonlanır.
(4) Obstruction, inflamasyonua bağlı şişme ve skatris sonucu olabilir ve genellikle pilor veya gastroözofageal bileşkede lokalize olan ülserlerde görülür. Lümen oldukça daralır.
Gastrik ve duedonel ülserin prognozu, klinik belirtileri, sebepleri ile oldukça farklı iki hastalık olduğu kabul edilir. Her iki hastalığın en mutad belirtisi “acit-pepsin”e bağlı ülserlerdir.