Üriner sistem infeksiyonlarının çok önemli bir kısmı asendan yol ile meydana gelir. Özellikle kadın hastalarda çok önemli olan bu yolda kolon florasından kaynaklanan gram-negatif bakteriler, perianal, perineal dokular ve üretra ağzını kolonize eder. Buradan yukarı doğru yayılarak üretra, mesane, üreterler ve böbrekte infeksiyon meydana getirir.
Diğer tüm infeksiyon hastalıklarında olduğu gibi üriner sistem infeksiyonu da konakçı savunma sistemleri ile bakterilerin infeksiyon yapıcı özellikleri arasındaki etkileşim sonucu «ıeydana gelir.
A-Konakçı Savunma Mekanizmaları: Bunlar esas olarak üriner sisteme ait lokal faktörlerdir.
1. İdrarın bakteri üremesini engelleyici etkisi: Çok yüksek ya da çok düşük osmolarite, yüksek üre ve organik asit konsantrasyonu, düşük pH nedeni ile idrar bakterilerin üremesi için iyi bir
ortam değildir.
2.İşemenin mekanik yıkayıcı etkisi.
3.Erkeklerde prostat sekresyonunun antibakteriyel etkisi.
4.Üroepiteliyal hücreler tarafından salgılanan mukopolisak-karid tabakanın bakteri yapışmasını engelleyici etkisi.
5.Tamm-Horsfall proteinin (üromukoid) bakteri yapışmasını engelleyici etkisi.
6.Lokal antikor salimim: Koruyuculuğu çok kesin olmasa bile mesane içerisine sekretuar IgA salgılandığı gösterilmiştir. Ayrıca üst üriner sistem infeksiyonlanmn seyri sırasında etken bakteriye karşı spesifik antikor sentezi meydana gelir. Bu antikorların hem o andaki infeksiyonunun kolay iyileşmesinde, hem de yeni infeksiyonlara karşı korunmada önemli etkileri vardır.