Operasyon

Tümör veya tümörler travmatize edilmeden çıkarılmalıdır, bezlerin rengi onları çevreleyen trioid, timus, lenf nodülü ve yağ dokusundan ayırmada yardımcıdır. Operasyonda paratiroid tümvrlerinin lokalizasyonu için 2 yardımcı manevra inferior tiroid arterin bir dalını izlemek ve nazikçe palpasyon yapmaktır. Her ne kadar 4 den az veya çok bulunabilirse de 4 paratiroid glandı tespit edilmeye çalışılmalıdır.

Eğer muhtemelen paratiroid adenomu bulunursa çıkarılır ve teşhis frozen section ile teyit edilir. Normal paratiroid bezini çıkarmak akıllıca gözükmemektedir, bunun yararlı etkisi yoktur ve hiperfonksiyon yapan dokunun tümünün çıkarılmasından sonra normal fonksiyon sağlamak için beze ihtiyaç duyulur. Eğer iki adenom bulunmuşsa her ikisi çıkarılır.

Operasyonda normal paratiroid glandının bulunması paratiroid hiperplazisinden çok bir adenomu gösterir, hiperplazi tüm paratiroid bezlerini içerir. Normal paratiroid dokusunun bası altında kalmış bir kenarı da adenomayı düşündürür. Tüm paratiroid bezlerinde hiperplazi varsa bir tanesi dışında diğerleri çıkarılır, kalan bez subtotal extirpe edilir. Timus çıkarılmalı veya dikkatlice palpe edilmelidir çünkü vakaların %15 inde beşinci bir paratiroid glandı bulunur.

Eğer eksplorasyonda paratiroid tümörü gözlenememişse yalnızca bir tane paratiroid glandı bulunan tarafta parsiyel tiroidektomi veya tiroid lobektomi, timektomi yapılır, tümörler tiroid içinde veya timus içinde bulunabilir. Eğer tiroid nodülleri varsa nodüler goitre gibi tedavi edilmelidir. San Francisco California Medical Center Üniversitesinde hiperparatirodizmli hastalarda diferansiye tiroid karsinoma insidans %7 dir.

Mediastinumun eksplorasyonu vakaların sadece %l-2 sinde gereklidir. Eğer servikal eksplorasyon yeterli değilse veya lokalizasyon çalışmaları mediastinal tümörü düşündürüyorsa ilk operasyondan sonra hastanın iyileşmesine izin verilmeli ve hasta 6-8 hafta içinde mediastinal eksplorasyon için geri gelmelidir.

D.Postoperatif Bakım: Hiperplazik bezlerin veya paratiroid adenomunun çıkarılmasını takiben serum kalsiyum konsantrasyonu 24-48 saat içinde normale veya normalin altına düşer. İskelet kemiklerindeki ciddi boşalma (aç kemikler) uzun süre devam eden hiperparatiroidizm veya yüksek kalsiyum seviyesi bulunan hastalarda parestezi, karpopedal spazm veya felç bile gelişebilir. Eğer semptomlar orta şiddette ise ve serum kalsiyumu yavaşça düşüyorsa kalsiyum klor vermek faydalıdır, doku nekrozuna neden olduğu için ven dışına infiltrasyondan kaçınılmalıdır. Eğer cevap hızlı değilse magnezyum da verilmelidir.