Üzerine kilitli yassı. epitşlüs. 5rtülm.ü§_oIaııL_nomal portio, kolposkopik olarak solulc kırmızı bir renk gösterir. Çünkü mukoza, altındaki submukoz damar ağının görünmesini sağlar. Epitel tabakası ne kadar kalın ise, portio’nun rengi de p kadar beyaz olur. Buna mukabil, damar ağı ne kadar bol ve kanlanma ne kadar fazla ise (iltihap, îutein fazı, gebelik v.sJ portio’nutı rengi de o kadar daha kırmızı ve hatta mavidir (lividite).
Orificium externum’da, “portio’nun yassı epifelinin ceryix’in si-lindirik epiteline intikal ettiği saha görülür. Bu kısım keskin bir hudutla ayrılmayıp, akıcı bir durum gösterir. Ancak vak’alarm % 10 unda portio’nun yassı epiteli, orificium e:xternum’a kadar uzanır. Bu bulgu, HİNSELMANN tarafından orijiner sirküler mukoza (originaere circulaere) olarak ifade edilir.
Bazan intraepitelyal olarak arifiçium. extemum etrafında nokta şeklinde görülen beyazlıklar, HİNSELMANN tarafından «papiller sathi röliyef» olarak isimlendirilir (Resim: 167). Bunların menşei-leri histolojik olarak yassı epiteldir ve hudutlanmış kalınlaşmalardan ibarettir, pek ufak bağ dokusu papillaları tarafından çevrilmiştir ve en sathi epitel tabakasının altına kadar uzanırlar