NEOPLASTİK OLAMAYAN HASTALIKLAR

Genellikle subakut tiroiditis de aynı tedaviye cevap verir. Vertebraların ankilozan spondilitisinde de hastalığın seyri değişmese bile pekçok hastanın ağrısı radyasyonla azalır.

Keloid oluşmasındaki gibi, aşırı fibröz doku gelişmesi, düşük dozda superfisial radyoterapi ile önlenebilir veya semptomlar azaltılabilir. Genişlemiş keloidlerde ise eksiz-yonu takiben 3 gün içinde 600-1000 rad. tek doz veya 5 gün parçalar halinde 3000 rad. superfisial radyoterapi uygulanmalıdır.

Piterjiumun eksizyonundan sonra 2000-3000 rad. çok superfisial B-ışınları ile irradiasyon rekürrensi önleyebilir.

Graves hastalığı ile birlikte görülen ilerleyici infiltratif ekzottalmusun azaltılması veya gelişmesini önlemede retrobulber orbital dokuya yapılan eksternal radyasyon yararlı olur. Her iki orbital 10 kez ve günde 200 rad. dozunda tedavi edilir. Lensi korumak için dikkat edilmelidir. Seçilmiş hastalarda hipertiroidizmin tedavisinde parenteral radyoaktif iyodun yerini tiroidektomi almıştır.

Keza transplante dokunun rejeksiyonunun önlenmesinde de radyasyon kullanılır. Genellikle 3 gün arka arkaya ve her gün 150 rad. verilir. Eğer gerekirse bu tedavi iki kez tekrarlanır.

Peptik ülserin tedavisinde de radyasyon tedavisinin değeri vardır. Midenin asit salgılayan kısımlarının tamamına iki hafta içinde 1800 rad. uygulanır.