NEKROTİZAN FASİİT TEDAVİ

A.Cerrahi tedavi: Genel veya spinal anestezi altında yapılan debridman tam olmalı, bütün avasküler deri ve fasya çıkarılmalıdır. Nekrotik fasyanın sağlam derinin altında olduğu durumlarda, uzunlamasına yapılan deri insizyonları ile fazla deri eksize etmeden fasyanın debridmanı sağlanabilir. Tabii fasiiti derin gangren ile karıştırmamak çok hayati bir noktadır. Sadece deri ve fasya çıkarmak sureti ile yapılacak fasiit tedavisi yerine, bir ekstremiteyi gangren tanısı ile ampüte etmek çok trajik bir hatadır. Fasiitde fonksiyon gören bir ekstremite çok defa kurtarılır. Bu sağlanamazsa, amputasyon daha sonra emniyet ile yapılabilir.

Bazen nekrotik dokuyu ödemli dokudan ayırd etmek güç olabilir. Yara hergün dikkatli bir şekilde gözden geçirilmeli, mümkün ise bütün nekrotik dokular ilk debridmanda temizlenmelidir. Geride kalan dokuların canlılığından emin olunur ve infeksiyon kontrol altına alınırsa, bazen yarayı, otogreft ile greftleme yapılıncaya kadar, geçici olarak homogreft ile kapamak faydalı olur.

B.Antibiyotikler: Yaradan yayma ve kültür için materyel alınır alınmaz günde 20-40 milyon ünite penisilin t.V olarak başlanır. Gram negatif bakteriler de sıklıkla birlikte olduğundan, diğer antibiyotikler örneğin, gentamycin 5 mg/kg/gün, Amikacin 15 mg/kg/gün ilave edilir. Bu antibiyotikler hassasiyet testlerinin sonuçlarına göre değiştirilir.

C.Sirkülatuvar Destek: Debridmanı takiben geride çok kanayabilen, geniş bir yüzey kalabilir. Bu nedenle kan veya plazma transfüzyonları ile kan volümü idame ettirilmelidir. Doku oksijenasyonu çok kritik bir faktör olduğundan, erkenden yapılacak taze kan transfüzyonları büyük yarar sağlar. Şekerli diyabet varsa gerekli şekilde tedavi edilmelidir.