Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, mukozayı koruyucu ve yara iyi edici etkileri vardır. Bu nedenle bazı pastillerin terkibine girer. Mide hastalıklarında (ulkus, gastrit) faydalıdır. Hap halinde veya bîr parça meyan kökünün ağızda emilmesi şeklinde kullanılır. Günde alınacak miktar 1 gr’dır. Memleketimizin eski bir ihraç ürünüdür.
Diğer isimler: Meyan kökü özü. MEYAN ŞERBETİ:
Meyan kökünün su ile tüketilmesi sonucu elde edilen bir hulâsadır. Diyarbakır, Mardin ve Urfa bölgesinde bol miktarda elde edilip kullanılmaktadır.
Urfa bölgesinde meyan şerbeti elde etmek için aşağıdaki yol kullanılmaktadır:
Taze kökler su ile yıkanarak temizlenir. Temizlenmiş kökler güneş altında kurutulur. Kurumuş kökler dövülerek lif haline getirilir. Lif bir miktar karbonat ile yoğrulur. Koku vermek için biraz tar-
çın tozu ilâve edildikten sonra bir tekneye doldurulur. Üzerine su konulur. Teknenin dibindeki delikten alınan su tekrar lifin üzerine dökülerek devamlı bir tüketme yapılır. Sulu kısım istenilen renk ve tadı alınca ayrılarak satışa sunulur.
Meyan şerbeti esmer renkli ve tatlı lezzetli bir sıvıdır. Buz ile soğutulduktan sonra, Güneydoğu bölgelerinde içki olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük k&sibketkileri bulunmaktadır.
Meyan şerbeti elde edilmesinden geriyen kalan lifler bölgede yakacak olarak kullanılır.