MUŞMULA

Mespilus germanica L. (Rosaceae) türünün taze meyvalarıdır. Bu tür yabani halde 2-3 m yükseklikte, dikenli bir ağaççıktır. Yetiştirilen kültür formu

dikensiz olup boyu 6 m’ye kadar yükselebilir. Yapraklar basit, alt yüzde tüylü, tam veyâ’dişli kenarlı. Çiçek beş parçalı ve beyaz renkli. Meyva esmer renkli, küremsi şekilli, genellikle 5 çekirdekli ve buruk lezzetli. Kuzey Anadolu dağlarında yabani olarak yetişir. Çok eski tarihlerden beri Anadoluda, meyvası için yetiştirilmektedir.

Bileşim: Şekerler, organik asitler ve tanen taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Barsak hastalıklarında (dizanteri, kolit vs.) iyi bir kabız ve düzenleyicidir. Zehirli bileşikler taşımadığı için tehlikesizce kullanılabilir. Alınacak günlük miktar 100-200 gr.

Kullanılış şekli: Çekirdeği çıkartılmış olan ham meyvalar bir havanda ezilir, süt veya şeker ile karıştırıldıktan sonra yenir. Kolaylıkla alınabilecek olan bir şekil ise aşağıdaki gibi hazırlanır: 100 gr ham muşmula parçalanır ve 500 gr su ile 15 dakika kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür. Sulu kısım biraz şeker ile tatlandırıldıktan sonra içilir.

Çekirdeği (Semen Mespili) idrar arttırıcı etkiye sahip olup, infusyon (% 5) halinde, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır.

Diğer isimler: Beşbıyık, Döngel.