Kulak Burun Boğaz

Farklı amaçlara hizmet etseler de, kulak-burun-boğaz, fiziksel olarak birbirleriyle çok yakın bir bağ içindedirler. Aile hekimleri, KBB sorunlarının birçoğunu tedavi edebilmektedirler ancak bazen bir uzman yardımına ihtiyaç duyul­maktadır. Otolarengolojistler, kimi zaman kulak-burun-boğaz (KBB) doktoru olarak adlandırılırlar, kulak-burun-boğaz hastalıklarını tedavi eden, ameliyatlannı yapan uzmanlardır.

kbb


KULAK

Thomas Edison gibi büyük bir mucitten, duymak için bir makine tasarımı yapması istendiği zaman, icadının kulağımız kadar zeki olması beklenemezdi. Dış, orta ve iç kulak birlikte çalışır ve ses dalgalanın elektriksel içtepilere dönüştürüp, ses mesajlannı beyne iletir. Ses dalgaları dış kulaktaki kulak kanalım kateder ve kulak zarına çarparlar, bu da üç küçük kulak kemiğinde çekiç (malleus), örs (incus) ve özengi (stapes) titreşim yaratır. Bu titreşimler, minik lifleri büker, bu lifler iç kulağın içinde bulunan, salyangoz şekilli bir organ olan kulak salyan­gozunda uzanmışlardır.Lifler bükülünce, ses dalgası titreşimlerini elektriksel sinyallere dönüştürür ve salyangoz sinirini katederek beyne ulaşır; burada ses perdesi ve ses şiddeti olarak algılanırlar.

Kulaklar, aynca denge hissinizi korumaya yardımcı olur. Kulak salyangozunun yanında, iç kulak, labirente benzer bir bölüm barın­dırır. Bu bölüm, iç kulak boşluğu, aküle (kesecik) ve üç yanm-daire kanaldan oluşur. İçkulak boşluğu ve kesecik beyne, hareketsiz halde olan vücudun pozisyonu hakkında bilgi verir; yanm-daire kanallar ise vücudu hareket halinde takip ederler. Her üç organ, sıvı ve çok ince lifler ihtiva eder, vücudun Kulak, dışarıdan gelen ses dalagalarını duymanızı sağlar. Kulağın üç bölümü-dış-orta-iç kulak-birlikte çalışarak, ses dalgalarını elelktriksel iç tepilere dönüş­türüp ses mesajlarını beyne iletirler. Kulak, ayrıca, denge hissinizde anahtar bir görev üstlenmiştir.pozisyonu değiştikçe, sıvı devreye girer ve lifleri özel bir hatta hareket ettirir. Beyniniz, pozisyo­nunuzu, vestibüler sinirin gönder­diği elektrik sinyalleri sayesinde, bilir. Bu sinyaller, liflerin hareket­leriyle meydan gelir. Vestibüler sinir ve salyangoz siniri, birlikte, sekizinci beyin sinirini oluştururlar