KPSS Puan Türleri Nasıl Hesaplanıyor

KPSS’de Puan Türleri Nasıl Hesaplanır

KPSS sonuçlarına bakılarak yapılan personel alımlarında istenilen puan türü  konusunda adayların bazen kafası karışıyor. KPSS ‘de 121 çeşit puan türü bulunmaktadır. Genel Kültür, Genel Yetenek, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk,İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Kamu Yönetimi gibi  testlerin puanlamaya katkısı farklı oranlardadır. KPSS B grubu kadrolarına ve KPSS A grubu kadrolarına farklı puan türleriyle alımlar yapılıyor.

kpss başvuru kılavuzu

Uzman Yardımcılığı Puanı: Yabancı dilin etkisi vardır. Bu kadroya KPSS P8 puan türünden atama yapılır. P8 için ; % 40 Genel Yetenek, % 40 Genel Kültür , % 20 Yabancı Dil’in etkisi vardır.

P68 için; % 35 Genel Yetenek, % 35 Genel Kültür, %30 Yabancı Dil’in etkisi vardır.

Öğretmenlik kadrolarına ise KPSS P10 ve KPSS P121 puanlarından atama yapılıyor. P10 puanında alan sınavının etkisi yok, P121 puanında ise alan sınavının etkisi % 50’dir.

Memurluk kadrolarına herhangi bir lisans programından mezun olanlar başvuracaksa KPSS P3 puanından atama yapılır. P3 için ise; Genel Kültür % 50, Genel Yetenek % 50 etkilidir.

Genel itibariyle İİBF mezunlarının katıldığı alan sınavlarının puan türleri şöyledir. Örneğin; Başbakanlık kadroları KPSS P86 puanıyla alım yapıyor. KPSS P 86 için; GenelKültür % 10, Genel Yetenek % 20, Yabancı Dil % 20, Hukuk % 10, İktisat % 10, Maliye % 10, KamuYönetimi % 10, Uluslar arası İlişkiler % 10 oranında etkisi vardır.

Devlet Personel Başkanlığı ise KPSS P47 puanıyla, Hazine Müsteşarlığı KPSS P21 puanıyla alımları yapıyor.

KPSS Puan Türleri Hesaplama Konusunda