KOŞNİL BÖCEĞİ

3-6 mm uzunluk ve 4-5 mm genişlikte, üzeri gri çizgili veya siyah, içi erguvan renkli taneler halindedir.

Ticarette gümüşi koşnil (Grana grisea) ve siyah koşnil (Grana negrilla) olmak üzere iki cins koşnil böceği bulunmaktadır. Bu renk farkı drogun eldesi esnasında kullanılan sıcaklık derecesine bağlıdır. 65 derece civarında kurutulmuş böceklerde üst kısımdaki mum tabakası erimez ve böcekler gümüş renklidir. 106 derecenin üstünde yapılan kurutmalarda mum tabakası erir ve drog siyahımsı renkli taneler görünümünü alır.

Boyar madde olarak karminik asit (% 10 kadar) taşımaktadır.

Kumaş (bilhassa hah ipliği), gıda ve kozmetik endüstrisinde uzun zaman boyar madde olarak kullanılmıştır. Sentetik boyaların bulunması ile önemi azalmıştır. Halen kırmız boyası yerine bu drog kullanılmaktadır.

MADENSEL KIRMIZ (Oxydum stibii sulphu-ratum rubrum): Antimon hidrosülfat yapısında, esmer kırmızı renkli bîr tozdur. Suda çözünmez. Asitlerde çözünür. Renginden dolayı kırmız İsmi-

ni almıştır. Yukarıdaki kırmızlar yerine kullanılmaz.

Bu bileşik dahilen küçük dozlarda (günde 0.10-0.50 gr) balgam söktürücü ve terletici olarak kullanılmıştır.

Ticarette “Kermes veterinaire” ismi altında bulunan madde, yaklaşık olarak yukarıdaki bileşiğin yapısına sahipse de, genellikle arsenik bileşikleri taşıdığından, ancak veteriner hekimliğinde kullanılabilir (3).