Kostik sıvı veya katı maddenin alınması hikayesi.
Dudaklar, ağız ve dilde yanıklar.
Ağrı ve disfaji.
Genel Düşünceler
Kuvvetli asit veya alkali solüsyonları yahut aynı tabiattaki katı maddelerin alımı, sıklıkla koroziv özofajitise götüren geniş kimyasal yanıklar meydana getirirler. İrritan, konsantrasyon ve zaman uzunluğuna bağlı olarak mukoza ile temasta kalır. Mukoz membranın dökülmesi, submukozanın enflamasyon ve ödemi özofageal damarların trombozisi, enfeksiyon, perforasyon ve mediastinitis gelişebilir. Kuvvetli asitlerin alımı karakteristik olarak, sürpriz olarak vak’alann % 80 inden fazlasında ozofagusun salim kalması ile midede çok büyük yaralanma meydana getirir. Sonuç çok süratli mide nekrozu veya geç antral stenozdur.
Klinik Bulgular
Sistemik belirtiler, kabaca kostik yanıkların şiddeti ile paraleldir. Şayet hasar ciddi ise, hasta yüksek ateş, dermansızlıktan yatar ve şok ile toksik tablo gösterir. Dudakların, ağızın, dilin ve orofarenksin enflamatuar ödemi solunum güçlüğüne sebep olabilir. Ağrı yutmaya teşebbüste şiddetlenebilir. Trakeobronşitis, öksürükle birlikte ve artmış bronşial sekresyonlar sıklıkla dikkati çeker. Ödem sebebi ile tam özofagus tıkanması enflamasyon ve mukoza dökülmesi ile birkaç gün içinde gelişebilir.
Koroziv yara mideyide içine alan geniş mukoza alanlarını harap eder derecede ciddi olabilir. Yanıklar sıklıkla lineerdir fakat yama şeklinde veya muntazam olmayan bir şekilde de olabilir. Çoğu daireseldir ve ozofagusun uzunluğunu dikkati çeker derecede kapsar. Dairesel yanıklar erken darlığa götürme meylindedir. Kostik yaralar ozofagusun anatomik darlık bölgelerinde çok daha ciddi olma eğilimini gösterirler.
Komplikasyonlar
Komplikasyonlar perforasyon, kanama, mediastinitis, trakea-özofageal fistüller ve darlık teşekkülünü kapsarlar.
Tedavi
B.Tıbbi Tedavi: Geniş spektrumlu antibiyotikler özofagus duvarının bakteriel envazyonunun önlemek için derhal verilir. Kortiko steroidler akut dönemde fibröz doku proliferasyonunu azaltmak için ve darlık teşekkülü olasılığını azaltmak için kullanılır.
D.Cerrahi Tedavi: Antibiotikler, dilatasyonlar ve kortikosteroidlerin etkili ve derhal kullanılmasına rağmen proçes, özellikle Özofagusta geniş harabiyet ve fibrozis meydana geldiğinde, darlık teşekkülüne doğru ilerler. Bu durumlarda, özofagus yerine mide jejunum veya kolon segmentleri yerleştirilmelidir
Prognoz
Kostik yanıkların erken ve uygun tedavisi vak’alann çoğunda başarılı sonuçlar temin eder. Kuvvetli asit veya alkalen solüsyonların alımı ile derhal mukoza destrüksiyonu husule gelir. Derin patolojik değişikliklerle gelişen fibröz darlıklar hemen hemen kaçınılmazdır.