Rhododendron ponîıcum L. (Ericaceae) türünün taze veya kurutulmuş yaprağıdır. Bu tür 10 m’ye
kadar yükselebilen, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaççıktır. Yapraklar kısa saplı, eliptik biçimde, 10-20 cm uzunlukta, derimsi ve sert. Çiçekler 5-20 çiçekli durumlarda toplanmış. Korolla çan biçiminde mavimsi-mor renkli. Meyva 2-3 cm uzunlukta, çok-tohumİu bir kapsül. Kuzey Anadolu dağlarında yaygındır
Yapraklar tanen, uçucu yağ, erikolin, arbutin ve andomedol türevleri (andromedotoksin = grayano-toksin -1 ve diğerleri) taşımaktadır.
Ağrı kesici etkisinden dolayı dahilen, infusyon (% 2) halinde (günde 2-3 bardak), idrar söktüriicü ve romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılırsa da taşıdığı andromedol türevleri nedeniyle tehlikelidir.
Toksikolojik etki: Rhododendron türlerinin yaprak ve çiçekleri zehirli bileşikler (andromedotoksin ve diğerleri) taşımaktadır. Memleketimizde insanların bitki ile zehirlenmesi nadirdir. Genç yaprak sürüngünlerini veya çiçekleri yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.
Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen Rhododendron türleri (bilhassa R. luteum ve R. ponticum) nektarlarından anlarca alınan usare ile yapılan bala bu bölgede “deli bal” ismi verilir.
Türkİyede, hepsi de Karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, 6 kadar Rhododendron türü bulunmaktadır-
R. luteum Sweet (Syn: R. flavum G. Don, Aza-lea pontica Stevenson) (Zifin): Kışın yapraklarını döken, sarı renkli çiçekleri olan bir türdür. Kuzey ve Batı Anadolu bölgesi dağlarında bulunur.
R. caucasicum Pallas (Beyaz komar): Kışın yapraklarını dökmez, çiçekler sarımsı beyaz renkte ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu Anadoluda (Rize) orman kenarlarında yetişmektedir.
Bkz. Anzer balı.