İdrar ve terdeki acayip koku tanıda yardımcıdır.Bu aminoasitler endojen olarak sentez edilmediklerinden diyette az miktarlarda bulunmaları gereklidir. İzolösin eksikliğinde aerodermaütis enteropathica’ya benzer bulgular gelişir ve diyete izolösin ilavesi ile bu bulgular geriler.
MSUD’li hastalarda diyet tedavisinin yaşam boyu sürdürülmesi gerekir.
İntermittent MSUD ;
Bu tipte, normal görünen çocukta infeksiyon veya cerrahi girişim gibi bir stresi izleyerek kusma, maple şurubu kokusu, ataksi, letarji ve koma gelişir. Bu ataklar sırasında laboratuvar bulguları klasik tipteki gibidir ve aynı tedavi uygulanır. İyileşmeden sonra normal diyete geçilir. Bununla birlikte yine de dallı zincirli aminoasitlerin az alınması önerilmektedir. Bu tipteki hastalarda dekarboksîlaz aktivitesi düşük olmakla birlikte normalin % 8-16 sı oranlarında var olduğu gösterilmiştir.
Hafif MSUD (Ara Tip)
Bu tipte hastalık yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkar ve daha hafif seyreder. Hafif veya orta derecede bir gelişme geriliği ve mental gerilik gözlenir. Plazma lösin, izolösin, valin düzeyleri ve bu aminoasitlerin ketoasit ürünlerinin idrarla atılımı artmıştır. İdrarda koku çoğunlukla vardır. Hastalık genellikle araya giren başka bir hastalık ile ortaya çıkar. Klasik MSUD bulguları görülür. Dekarboksüaz aktivitesi normalin % 2-8 i kadardır. Bu hastalarda tiamin tedavisi denenmesi önerilmektedir.
Tiamine yanıtlı MSUD
Yüksek doz liamin ile klinik ve biyokimyasal hızlı bir düzelme gösteren hafif ve intermittent tip MSUD’li hastalar bildirilmektedir. Bazı hastalarda 10 mg/gün tiamin ile tedavi yeterli olmasına karşın, bazılarında 200 mg/gün gibi yüksek dozlar gerekmektedir. Tedavi en az 3 hafta süreyle yapılır.