KEÇİBOYNUZU

Ceratonia siligua L. (Leguminosae) türünün ku-

1- Tcnıizer. A. ve ark.: Türkiye’de yetişen Capparis türlerinin total fiavonoit miktarlarının diferansiyel puls poîarografısİ ile tayini- X. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, bildiri özerleri 104, İzmir (1993).

rutuknuş olgun meyvaiarıdır. Bu tür 10 m kadar yükselebilen ve kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yapraklar 3-5 çift yaprakçıklı. Çiçekler küçük ve yeşil renkli. Meyva esmer renkli ve sarkıktır (Resim: 13). Akdeniz ülkeleri ve Kuzey Afrikaya yayılmıştır. Memleketimizde, Akdeniz bölgesinde, yabani olarak yetiştiği gibi aşılama yoluyla kültürü de yapılmaktadır. Yabani formda meyva ince ve donuk kahve renklidir. Aşı ile elde edilen kültür formunda ise meyva kalın, parlak ve siyahımsı kahve renklidir

Dış görünüş: Kültürü yapılan ağaçlardan elde edilen meyva boynuz biçiminde, 10-20 cm uzunlukta, 0.5-1 cm kalınlıkta, parlak siyahımsı kahve renkli, 10-15 tohumlu, özel kokulu ve tatlı lezzetlidir.

Bileşim: Karbonhidratlar (% 60-70), şekerler (sakkaroz % 30, glikoz % 18), sellüloz, azotlu bileşikler, tanen ve sabit yağ taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Taze meyvalann idrar arttınci-ve müshil etkileri vardır. Kuru meyvalardan hazırlanan bazı preparatlar ise çocuk ishallerine karşı kullanılmaktadır.

Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, kurutulup toz etme ile elde edilen keçiboynuzu unu gıda olarak kullanılmaktadır.

Meyvalar çerez olarak yenilir. Aynı zamanda iyi bir hayvan yemi ve dışsatım ürünüdür.

Bitkinin yapraklan ve dal kabuklan da kabız etkiye sahiptir.

Kullanılış şekli: Dekoksiyon (% 5), yemekler arasında, günde 3-5 bardak içilir. Zararsız ve etkili bir drogdur.

Diğer isimler: Harnup (Arapçadan).