KATIRTIRNAĞI ÇİÇEĞİ

Spartium junceum L. (Leguminosae) türünün kurutulmuş çiçeğidir. Bu tür 1-3 m yüksekliğinde, çok yıllık, dikensiz, dalları yeşil ve silendirik olan bir çalıdır. Yapraklar basit, 1.5-2.5 cm uzunlukta. Çiçekler 5-20 tanesi bir arada. Korolla kelebek biçiminde ve parlak altın şansı renkli. Meyva 6-9 cm uzunlukta, tüysüz ve 12-20 tohumlu bir legümen. Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Denize yakın fundalıklarda bol olarak bulunur.

Renk maddeleri ve alkaloitler (sitisin ve diğerleri) taşımaktadır.

Katırtırnağı çiçeği hafif uyuşturucu ve idrar sök-türücü etkileri nedeniyle, infusyon (%1) halinde kullanılır. .

Diğer isimler: Adi katırtırnağı. 

Toksikolojik etki: Bütün bitki, bilhassa çiçek ve tohumlar, zehirlidir. Tatlı lezzetine aklanarak çiçekleri yiyen çocuklarda ve olgun meyvalanm yiyen hayvanlarda zehirlenmeler görülür. Zehirlenmeler sıkıntı, başağrısı ve ishal ile kendini gösterir.

S. scoparium L. (Syn: Cytisus scoparius (L.) Link, Sarothamnus scoparius (L.) Wimmer ex Koch) (Süpürge katırtırnağı): Yukarıdaki türden yapraklannin 3 yaprakçıklı ve gövdesinin 5 köşeli olması ile ayrılır. Bir Avrupa bitkisidir. Türkiyede yalnız Trakyada (Terkos gölü civarı) bulunmuştur. Tohumları yukarıdaki türe benzer, fakat çok daha hafif zehirlenmeler yapar. Türkiyede çok nadir olduğu için zehirli bitki yönünden önemsizdir.