Karın Ağrısı

A.Ağrının Lokalizasyonu: Karın bölgesini innerve eden viseral ve paryetal duyu sinir ağının karmaşık olması nedeniyle ağrı extre-mitelerde olduğu gibi kolaylıkla lokalize edilemez. Fakat tanı için yardımcı bazı modeller ortaya atılmıştır. Viseral duyular, genellikle içi boş organların duvarı ve solid organların kapsüllerinde yerleşen afferent C lifleri tarafından iletirler. Viseral ağn, derideki ağrı duyusunun aksine reseptör nöronların gerilme, iltihap veya iskemi ile stimülasyonu veya duyu sinirlerinin direk uyarılması (malign in-filtrasyon) ile ortaya çıkar. Başlangıçta iyi lokalize edilemeyen ağrı hafif, kunt ve uzamışbir şekilde algılanmaktadır.

Farklı viseral oluşumlar omurilikte farklı duyu seviyeleri ile eşleştikleri için lümendeki distan-siyon veya kuvvetli düz kas kasılmasına bağlı artmış duvar basıncı epigastriumda, periumb-likal bölge, aşağı karın ve böğürlerde (üreterler) yaygın ve derin bir ağrı duyulmasına neden olurlar. Viseral ağrı omuriliğin bilateral duysal innervasyonu sonucunda genellikle orta hatta duyulur.

Periteral ağrı ise viseral ağrının tersine hem C, hem de akut keskin ve iyi lokalize ağrı duyusunun iletiminden sorumlu iletilir.

Somatik innervasyona sahip perietal peritonun pü, safra, idrar veya gastrointestinal sekresyon ile direkt irritasyonu sonucu (özellikle anterior ve yukarı kısımlarda) ağrının yeri daha kesin olarak algılanır. Pariyetal ağrının derideki dağılımı Tg-Lj’deki sahalara uymaktadır. Somatik afferent lifler Merkezi Sinir Sistemine tek yerden girdikleri için pariyetal ağrı viseral ağrıdan daha iyi lokalize edilmektedir. Abdominal pariyetal ağrı, karnın 4 kadranından birisinde, epigastrik bölge veya karnın ortasında duyulusuna göre değerlendirilir.

blogdergisi_karina

Abdominal ağrı, asıl tutulan organdan daha uzak bölgelere vurabilir veya bu bölgelere yayılabilir (Şekil 22-2). Vuran ağrı terimi, kuvvetli uyarının asıl çıktığı yerden uzakta duyulan, hoşa gitmeyen, rahatsız edici (özellikle deriye ait) ağnyı ifade eder. Ağrının lokalizasyonunun farklı bir şekilde algılanmasının nedeni farklı bölgelerden yaygın bir şekilde gelen afferent liflerin Medulla spinalis arka boynuzunda çaprazlaşmalarıdır, örneğin, hava, periton mayii, kan veya bir kitlenin neden olduğu subdiafragmatik irritasyona bağlı ağrı C4 (N. Phrenicus) yoluyla omuza vurur, özellikle genç hastalarda ağrı, plörezi, veya bazal pnömoni gibi subradiafragmatik lezyonlarda da omuza vurabilmektedir. Safra yollarına ait ağrı, sağ skapuler bölgede algılanmasına rağmen, epigastrium veya sol ‘omuza vurduğu zaman anjina pektorisi taklit edebilmektedir.