Eletteria cardamomum Maton (Zingiberaceae) türünün olgunlaşmadan önce toplanıp güneşte kurutulmuş meyvalarıdır. Bu tür 3-5 m yükseklikte, büyük yapraklı, çok yıllık bir bitkidir. Güney Hin-distanın batakhk ormanlarında yabani olarak yetişir veya Malabar bölgesinde yetiştirilir. Bu nedenle de bu droga “Maîabar kakulesi” ismi de verilmektedir.
Edmondo de Amicis: İstanbul (çeviren: B. Akyavaş) 82, Ankara (1981).
Dış görünüş: 10-20 mm uzunlukta, üzeri boyuna çizgili, soluk sarı, soluk yeşil veya kirli beyaz renkli, 3 gözlü bir kapsüldür. Her bir gözde 5-7 adet tohum bulunur. Tohumlar böbrek biçiminde, köşeli, buruşuk yüzlü, kırmızımtırak esmer renkli, kuvvetli hoş kokulu ve baharlı lezzetlidir.
Bileşim: Rezin, sabit yağ ve uçucu yağ (% 2-8) taşır. Uçucu yağ içinde terpineol, terpinilasetat ve sineol bulunmaktadır.
Etki ve kullanılış: İştah açıcı, midevi ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Cinde, her derde deva olarak, geniş mikyasta kullanılın aktadır. Avrupada yapılan bazı likörlerin terkibine girer. Halen bilhassa baharat ve koku verici olarak önemlidir. Yakın Doğu ülkelerinde kakule tohumu kahve tohumu ile birlikte toz edilerek “Kakuleli kahve” hazırlanmaktadır.
Kullanılış şekli: Kakule tohumu (Semen Cardamomi) toz 0.3-0.5 gr, günde birkaç defa ve hap halinde alınır. Dekoksiyon (% 2-5)’dan günde 2-3 bardak içilir.
Diğer isimler: Hil (Farsça), Kakule (Arapça), Küçük kakule.
Kitaplarda bazı Elettaria, Amomun ve Aframomun türlerinin meyvaları da kayıtlı bulunmakla (1) beraber İstanbul piyasasmda yalnız yukarıdaki kakule tipi bulunmaktadır.