Kabızlık

Normal biçimli katı dışkınızda herhangi bir değişiklik olursa (haftalarca veya daha fazla sürmesi durumunda) doktorunuzla görüşünüz. Dışkınızdaki bu değişiklikler, bir problemin göstergesi olabilir. Doktorunuz size katı dışkılarınız ve sindirim yolunuzla ilgili diğer problemleriniz hakkında sorular soracaktır. Karnınızı ve rektumunuzu inceleyecek ve bunun ardından katı dışkınızda kan olup olmadığını kontrol edecektir.

Doktorunuzun belli bir keşif yapması için; kan testiyle birlikte baryum eneması (rektuma sıvı gönderilmesi), çeşitli karın röntgenleri ya da endoskopi talep edilebilir.

Genellikle kabızlık, yaşam biçiminin etkilerinden ziyade tıbbi koşullardan kaynaklanır. Beslenme düzenindeki lif eksikliği, çok az egzersiz yapmak ve yetersiz ölçüde sıvı alımı, kabızlığın öncelikli nedenleridir. Ama beslenme düzeninizdeki rutin değişikliklerin de buna neden olduğu görülmektedir. Müshilin çok fazla kullanılması kabızlığa sebep olan çelişkili bir durum da yaratabilir.

Bazı zamanlarda ise tıbbi tedavilerden kaynaklanan kabız lığa rastlanır. Kabızlık türlü ilaçların yan etkisi olarak görülebilir (sakin¬leştirici, kalsiyum kanalı blokerleri). Tıbbi durumların akında gerçekleşen (hassas bağırsak sendromu, tiroid bezlerinin pasifliği) kabızlığın tedavisi kolaydır.Kabızlık, bir diğer ciddi bir hastalık olan kolon kanserinden de kaynaklanıyor olabilir.

kabizlik
SEMPTOMLAR
Apandisite maruz kaldığınız zaman, ağrı genellikle göbeğinizin etrafında başlar. Ağrılar, saatler geçtikçe sabitlenerek artar ve karnınızın sağ alt tarafına doğru ilerler. Öksürdüğünüzde, aksırdığınızada veya diğer ani hareketleri¬nizde ağrı daha da kötüleşir. Mide bulantısı, kusma, iştahsızlık veya ishalle karşılaşabilirsiniz.

100F veya 101F derecesinde düşük ateşiniz olabilir. Belirtiler genellikle apendiksin konumuna göre değişir (insandan insana değişebilir. ). Kadın bir birey hamileliği sırasında apandisitle karşı karşıya kalınca ağrı, karnının sağ üst tarafında ya da sol alt tarafında odaklanır çünkü bebeğin ana karnındaki durumu apandisin normal pozisyonun dışında kalma¬sına sebep olur.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Karnınızda bir ağrı varsa, yaptığınız hareketlerin bu ağrıyı arttırması ya da azaltması, sorunu belirmeye çalışan doktorunuza, teşhiste yardımcı olacaktır. Ağrılarınız gittitkçe artıyor ve apandisit belirtileri gösteriyorsanız, ağrı kesici veya müshil almayın, doktorunuzu arayın.
Hekiminiz size belirtileriniz hakkında sorular soracak ve nazikçe karnınızın bazı bölümlerine baskı uygulayarak incelemelerde bulunacaktır. Apandisitte beyaz kan hücresi oranları (kan testiyle belirlenir) genellikle yüksek seviyede olur. Diğer kan testleri ise ani ve ağrılı karın ağrısının sebeplerini (safra kesesi hastalıklar, pankreatit) öğrenmek için uygulanır.

Çeşitli görüntüleme testleri de kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi kesin olarak apandisiti belirleyebilir. Ultrason, över kisti ve dış gebelik gibi diğer karın ağrılarını belirlemek için kullanılır. Hamile kadınlar ve 60 yaşın üstündeki bireyler olağan dışı belirtiler gösterebilir ve daha kapsamlı testlere ihtiyaç duyabilirler.

Apandisit ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Karnınızın sağ alt tarafında bir keşi açılır. Apandis yükseltilir, alt tarafından sıkıştırılır ve ardından çekumdan (kalın bağırsağın başlangıcı) kesilip atılır. Kalan kök ise çekuma dikişlenir. İyileşme süreci genellikle 3 ila 4 gün arasındadır.

Bir alternatif olarak, apandisit ameliyatı laparoskopik cerrahi kullanılarak da uygulanabilir. Karın bölgesinde bazı kilit kesiler oluşturulur. Bir görüş cihazı ve diğer cerrahi cihazlar apandisin alınmasına yardımcı olmak için karnın içine sokulur.

Her ne kadar kullanımı artıyor olsa da laraskopik cerrahi, apandisit ameliyatına ihtiyaç duyan çoğu kişi için henüz tam bir seçenek teşkil etmemektedir.