Bazı Cucurbita türlerinin (Cucurbitaceae) olgun ve taze tohumudur. Türkiyede aşağıdaki türlerin tohumlan kullanılmaktadır (1
C. maxima Lam. (Helvacı kabağı, Kestane kabağı): Meyvası küremsi veya basık küremsi, üzeri dilimli, pürtüklü veya düz, kirli san veya kırmızımtırak renkli. EÜi kısmı sarı-turuncu renklidir. Memleketimizde yaygın olarak yetiştirilir. Genellikle tatlı yapılarak yenir.
C. moschata (Lam.) Poiret (Bal kabağı): Meyvası kalın ve silindir biçiminde, üzeri genellikle düzgün, etli kısım santuruncu renklidir. Anadoluda az miktarda yetiştirilir.
C. pepo L. (Sakız kabağı): Meyvası süendirik, beyazımtırak,, etli kısım beyazımsı renklidir. Anadoluda çok miktarda yetiştirilir ve sebze olarak kullanılır.
Dış görünüş: 18-20 mm uzunluk ve 8-12 mm genişlikte, beyaz ve sert kabuklu, oval biçimli tanelerdir.
Bileşim: Kabak çekirdeğinin iç kısmında rezin, sabit yağ {% 45-50), steroller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir amino asit bulunmaktadır. Bu bileşiğin miktarı, türe ve varyeteye bağlı olarak, % 0.5-2 arasında değişmektedir.
Etki ve kullanılış: İnsanlarda zehirliliği bulunmayan bir kurt ve şerit düşürücüdür. Yakın Doğuda tenya düşürücü olarak geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Bilhassa çocuklarda rahatlıkla kullanılabilir.
Kullanılış şekli: Dış kabuğu (beyaz renkli ve sert olan kısım) soyulmuş taze tohum (Semen Cucurbitae excorticatum)’dan çocuklara 30-40 gr, yetişkinlere 50-100 gr, bir defada ve aç karnına, verilir. Kolaylıkla alınmasını sağlamak için kabuğu soyulmuş tohumlar bir havanda ezilir, bal veya şeker ile karıştırılarak macun haline getirilir.
Barsak parazitlerini kolaylıkla dışarı atmak için, çekirdekler alındıktan bir saat sonra, bir müshil (yetişkinler için 30-40 gr hintyağı) verilebilir).