Spinacia oieracea L. (Chenopodiaceae) türünün taze yapraklandır. Bu bitki sebze bitkisi olarak memleketimizde bol olarak yetiştirilmektedir. Vatanı İran olup ancak 11. asırda Araplar tarafından Av-rupaya (İspanya) götürülmüştür.
Yapraklar nitrat, fosfat ve oksalat tuzlan, lesitin, şekerler, klorofil, yağ, müsilaj, saponin, demir tuz-‘ lan, iyot ve vitaminler (B, C, P) taşımaktadır.
Besleyici bir sebzedir. Tedavi alanında idrar arttırıcı, müshil, kuvvet verici olarak, haşlama halinde kullanılır. Taşıdığı yüksek orandaki tuzlar (bilhassa oksalatlar) nedeniyle idrar yollan, böbrek, hazım sistemi ve karaciğer hastalıklan olanlar ile şeker hastalığı bulunanlara tavsiye edilmez.
Tohumlannın kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı özellikleri vardır. İnfusyon (% 5) halinde kullanılır.
1 – Akcasu, A. ve ark.: Urtica dioica L. bitkisinin antikoagülan etkisi – IV. Bitkisel İlâç Hammaddeleri Toplantısı, bildiriler
135, Eskişehir (1983).
2 – Kavaialı, G. ve ark.: Urtica pilulifera L. bitkisinin tohum yağı ve anti-enflamatuvar etkisi üzerine bir çalışma-X. Bitkisel
ilaç Hammaddeleri Toplantısı, bildiri özetleri 78, İzmir (1993). 3- Boukef.K.: Urtica pilulifera L.-Essaydali de Tunisie No. 68: 39 (1998).
4 – İbn Aİ Baytar: Traüe des simples (L. Leclerc çevirisi) 1: 146, Paris (1987).