İlk Yardım Canlandırma

Majör yaralanmalı veya şoklu bir hastada idrar debisini izlemek için bir Foley sonda da konulmalıdır. Oligüri orta dereceli şokun en değerli işaretidir ve başarılı resüssitasyon idrar debisinin 0.5-1 ml/kg saat’e dönüşüyle dolaylı olarak gösterilir.

Belirgin damar içi volüm kaybı meydana geldiği ve herhangi bir derecede şok mevcut olduğu zaman dengeli tuz solüsyonu (laktatlı Ringer) idrar debisi normal seviyelere geri dönünceye ve şokun belirtileri azalıncaya kadar intravenöz olarak hızla verilmelidir. Fazla sıvı yüklemeden kaçınmak için merkezi venöz basınç özlenmelidir. Ağır şoktaki hastayı resüsite etmek için eğer ihtiyaç duyulursa üç intravenöz yolun ikisiyle hızla kristaloid solüsyon verilebilir. Bu volüm ötesinde aşırı hemodilüsyondan kaçınmak için kristaloidle kombinasyon içinde tam kanda verilmelidir. Resüssitasyon veya şokta protein ihtiva eden solüsyonlann kullanımı gereksizdir ve genel olarak kaçınılmalıdır.

Başarılı resüssitasyon, sıcak, kuru, iyi kanlanmış deri; 30-60 ml/saat’lik bir idrar debisi ve uyanık bir sinir sistemiyle dolaylı olarak gösterilir.