İdiopatik persistan pulmoner hipertansiyon

Yenidoğanm hyalin membran hastalığı, pnö moni, aspirasyon sendromu, mss bozukluğu so­nucu hipoventilasyon, polisitemi, kongenital di

Yafragmatik herni veya yenidoğan asfiksisi gibi birçok önemli hastalıklarda da sekonder olarak fetal dolaşıma dönme ve aynı hemodinamik bul­gular gelişebilir.

İdiopatik pulmoner hipertansiyonda klinik bulgular doğûnman hemen sonra gelişen solu­num güçlüğü, siyanoz ve taşipnedir. İnterkostal ve sternal çekilmeler, ekspiratuar inleme vardır. Sıklıkla prekordial sistolik üfürüm alınır.

Hipoksi, hiperkapni, asidoz hemen her vaka­da saptanır. Sıklıkla hipoglisemi ve hipokalsemi de vardır. Birçok vakada geniş bir sağ sol şantm hemodinamik bulguları gözlenir.

Fetal dolaşımın ısrar ettiği vakaların tedavi­si güçtür. Hastada hipoglisemi, hipokalsemi, hi­potansiyon, polisitemi ve asidoz varsa öncelikle bu bulgular tedavi edilmelidir.

Respiratörle hızlı solunum yaptırılarak hi­poksi düzeltilmeye çalışılır. Sonuç alınamayan vakalarda ventilasyon curare verilerek devam ettirilmelidir. Son zamanlarda tolazolin’in duc­tus arteriosus’un çıkış yerinin hemen üzerinden pulmoner artere bolus şeklinde enjeksiyonu öne­rilmektedir. Bu uygulama yapılamazsa ilaç doğ­rudan sağ atriuma, buna da olanak yoksa baş veya koldaki periferik venlerden damar içine ve­rilir. Dozu 1 mg/kg dır. Bunu izleyerek 2 5 mg/ kg/saat devamlı intravenöz perfüzyon şeklinde uygulanır. Tolazolin’in etkisi hemen görülür. İlaç sistemik hipotansiyona da neden olacağından ar teriyel kan basıncı sürekli kontrol edilmelidir