TPN’lu aç hastalarda safra kesesi distandü olur bilier staza bağlı olarak taşsız kolesistit olma oranı artar.
6.Eser element yetersizliği: TPN’lu hastalarda çinko yetersizliği en sık rastlanan eser element yetersizliğidir. Fazla miktarda çinko kaybı; protein yıkımı, fistüller ve intestinal malabsorpsiyon sonucu oluşur. Doku anabolizması ve yara iyileşmesi yeterli miktarda çinko gerektirir. TPN çinkosuz yapılırsa çinko yetersizliği (akrodermatitis enteropatika, saç dökülmesi) oluşur. Bakır yetersizliği extemal bilier fistüllü hastalarda oluşabilir. Bakır, hemoglobin sentezi için gereklidir ve yetersizliğinde lenfositoz ile lökopeni olur. Hastaların çoğunda eser element yetersizliği rutin olarak çinko ve bakır verilmesi ile önlenir.
Krom yetersizliği evde hiperalimantasyon ve 6 aydan fazla süren intravenöz beslenmelerde olur. Krom yetersizliği hiperglisemi; periferal neuropati bulguları ile diabet benzeri sendrom ile karekterlidir. Selenium yetersizliği olma ihtimali son zamanlarda araştırılmaktadır.
Evde yapılan parenteral beslenme
Teknik son zamanlarda kısa bağırsak veya şiddetli malabsorpsiyon sendromu olan hareketli hastalar için devamlı TPN verilmesi şeklinde geliştirildi. Beslenme solüsyonu göğüs duvarı altında hazırlanan tünele yerleştirilen başlıklı ve heparinize kilitli sağ atrial kateter vasıtası ile (Broviac veya Hickman) uygun şekilde verilebilir. Kalori ihtiyacına göre kateter pompaya bağlanarak hasta gece uykuda iken de solüsyon alabilir. TPN gerektiren hastalar batarya ile çalışan saate bağlanıp yelek gibi giydirilerek infuzyon yapılabilir. Hareket kısıtlaması olmıyan TPN yapılan hastalar arta kalan bağırsağın uzaması ve adaptasyonu için bazı oral gıdalarda almaya devam edebilir. Mobil parenteral beslenme kısa bağırsak sendromlu hastalar için yeni bir ümit kapısı olan ve normal hayata uyum imkanı veren ev himodiyaliz hastalarına benzer.