Mandibula ya alt çenenin açılarından ileri çekilerek yada mandibula orta hatta tutulurken alt çene dişleri görününceye kadar, baş parmağı alt ve üst çene dişleri arasına sokup öne doğru çekerek maniple edilmelidir.
Eksternal maniplasyonla uygun bir hava yolu çabukça temin edilemezse, arzu edilen tedavi hemen orotrakeal intübasyondur. Hali hazırda bu işi yapmak için çok acil tıp teknisyeni eğitilmiştir, bunun için, gerekirse diğer manevralara girişilmelidir. En etkili alternatif kör olarak ağızdan özofagal hava yoludur. Uçtaki balon özofagusu tıkamak için şişirilir ve regürjitasyon önlenir. Hasta balonun yukarısındaki tüpte bulunan kenar delikleri yoluyla venile edilir. Oral ve nasal hava yolları yukarıya daha az etkilidir, ama eğer hasta yakinen izlenirse uygun bir hava yolu sağlayabilir, üst hava yolunun tıkalı olduğu ve yabancı cismin çıkarılamadığı ender durumlarda, krikotroid membran içinden 1 veya 2 tane geniş delikle iğne (13 numara) sokmak hayat kurtarıcı olabilir . Kaza yerinde veya ambulansta acil trakeostomiye hiç girişilmemelidir.
Özofageal hava yolunun kullanımındaki hatalarla ilgili son raporlar onun devamlı kullanımını sorgulamak gerektiğini gösterdi. Özofageal hava yolunun kullanıldığı çoğu hastaların yetersiz olarak ventile edildikleri ve bu yolun endotrakeal intubasyonun yeterli bir karşılığı olmadığı bu çalışmalardan anlaşıldı.
Pittsburgh acil bakım sisteminde tıp dışı olanlar tarafından endotrakeal intubasyonun kullanımının değerlendirilmesi nispeten sınırlı eğitime ihtiyaç duyulduğunu; intubasyonun, vakaların %85-90’ında başarılı olduğunu ve tıp dışı olanların kullanım sıklığı sadece orta derecede olduğu zaman bile bu teknikte pratiklerini koruduklarını göstermiştir.
Eğer bu sonuçlar bütün tıp dışı olanlara endotrakeal intubasyon öğretilmelidir ve özofageal obturator hava yolu kullanımı terkedilmelidir.
Ağzı ve farinksi aspire ederek normal solunuma izin vermek için onları kandan, mukustan veya kusmuktan kafi derecede temizlemeli. Kaza ve nakil süresince yeterli hava yolunu muhafaza etmek için tekrarlayan aspirasyonlar gerekebilir. Kusmuğun aspirasyonu sıklıkla ani ölüm sebebidir ve bütün hasarlarda önlenmelidir. Yan ve hafif baş aşağı pozisyon kusma ihtimali olan hastalar için en iyidir. Solunum durmasında, açık bir hava yolu sağlanmalı ve eğer diğer ventilasyon vasıtaları mevcut değilse ağızdan ağıza solunum yapılmalıdır