Kısa zaman öncesine değin hafızanın yaşla beraber kilo vermesi elbet kabul ediliyordu. Yalnızca çağımızda, yaşam boyu sürdürülen dengeli beslenme ve beyni çalıştıran alıştırmalarla yaşlılığa bağlı bellek kaybının azaltılabileceği biliniyor. Yaş alırken bütün öteki uzuvlarımız şeklinde beynimizde eskir ve buluğluk periyodundaki değin keskin bir belleğimiz olmayabilir. Ama istikametli yemekleri seçerek ihtiyarlamanın getirmiş olduğu bu negatif tesirleri minimum seviyede tutmak olası. Mütehassısların hafızaya iyi gelen besinler içinde gösterdiği besinlerin bir çok B karmaşık vitaminleri, C vitamini, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar ihtiva etmektedir.
Belleği Kuvvetlendiren Yiyecekler
B12 Vitamini: B12 vitamini ya da “kobalamin” yoksulluğunun emareleri içinde bellek zayıflığı ve bellek kaybı yer almaktadır. Bu çevrede meydana getirilen emekler B12 vitamini yoksulluğunun uzun soluklu devam etmesi vaziyetinde nöropsikiyatrik bozukluklara sebep olabileceğini belirtiyor. B12 yetersizliği 2 anne nedenle gözlemlenebilir; ilki B12 vitamini tarafından varlıklı besinleri yememek, ikincisi ise “pernisiyöz kansızlık” benzer biçimde bedenin B12 vitaminini emmesini engellemiş olan hastalıklardır. Bu vitaminin yetersizliği ihtiyarlarda ve hayvansal besin tüketmeyenlerde daha fazla anlaşılmaktadır. Hemen tanı ve vitamin takviyeleri ile yakın zamanda düzeltilebilen bir vaziyet olan B12 vitamini yetersizliği yaşamamak için et, kümes hayvanları ve balığı beslenmenize ilave edebilirsiniz. Kuru hububat mahsulleri de çoğu zaman B12 vitamini ihtiva etmektedir.
Yaban Mersini: C vitamini tarafınca varlıklı olan ve antioksidan ihtiva eden yaban mersini, yaşla beraber kilo verenler bellek için kullanılabilir. Yaban mersini içerisinde yer alan antosiyaninler ve flavonoidler beynin hafızadan görevli yeri “hipokampus” üstünde doğrudan tesir meydana getirir. Birleşik Kraliyet’ta Reading Üniversitesi’nde hayvanlar üstünde meydana getirilen ve “Telegraph” gazetesinde gösterilen inceleme neticelerine göre flavonoidler sinir gözeneklerinin işlevlerini çoğaltıyor ve daha da keskin bir hafızaya destek oluyor. Yeniden aynı incelemede belleği kuvvetlendirmek ve beyin işlevlerini geliştirmek için yaban mersini kullanımı bilhassa öneriliyor. Alzheimer rahatsızlığının yol açmış olduğu bellek yitirilmesine iyi gelip gelmediği hikayesinde meydana getirilen çalışmaların adedi kifayetsiz olsa bile mütehassıslar tertipli olarak yaban mersini yemenin rahatsızlığın hafızayla alakalı emarelerini hafifletebileceğini söylüyor.
Yumurta: Hafızada mühim bir nörotransmiter olan “asetilkolinin” sentezi için lüzumlu “kolin” materyali yumurtada kucak dolusu yer alır. Oregon State Üniversitesi’nde meydana getirilen bir araştırmanın kararına göre asetilkoli yapısında husule gelen tahribatlar ve bu nörotransmiter de meydana gelen işlev tahribatları Alzheimer rahatsızlığı ile yakından ilişkilidir. Amma velakin bu inceleme neticelerini destek olacak öteki hür incelemelerin adedi azca olduğundan yeteri kadar “kolin” almanın Alzheimer rahatsızlığını önlediği söylenemez. Hayvanlar üstünde meydana getirilen birtakım incelemeler hemen yaşlarda kolin aracılığıyla varlıklı beslenenlerin ilerleyen zamanlarda fazlaca azca bellek problemi yaşadığını göstermiştir.
Yeşil Çay: Yeşil çay içerisinde yer alan polifenollerin, bilhassa flavonoidlerin belleği geliştirdiği tahmin edilmektedir. Bu antioksidanlar, Alzheimer rahatsızlarının beyinlerinde plak meydana getiren proteinlerin imalatının azaltılmasına destek sunar ve belleği zayıflatan nöron kaybını baskılar. Flavonoidlerin antioksidan özelliklerinin ihtiyarlayınca gözlemlenen sinir hücresi kaybını yavaşlattığına inanılmaktadır. Newcastle Üniversitesi, Şimal Şark Şifalı Nebat Inceleme Merkezi’nde yürütülen ve ScienceDaily tarafınca gösterilen incelemeye göre yeşil ve siyah çayın belleği negatif doğrultuda tesir eden birtakım enzimlerin imalatını azalttığı tespit edilmiştir. Aynı inceleme yeşil çayın siyah çaya göre daha da süratli netice verdiğinin vurgular çizmektedir.
Balık: Beynin muntazam olarak çalışabilmesi ve hafızanın güçlenmesi için çok mühim olan omega 3 yağ asitleri yönünden varlıklı ton, somon, alabalık şeklinde soğuk su balıklarının haftada minimum 2 öğün kullanılması öneriliyor. Balık haricinde, omega 3 ihtiva eden öteki yiyecekler içinde ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeğini sayabiliriz. Bu yiyecekler bununla beraber Alzheimer rahatsızlığına yakalanma olasılığını az hale getirmeye destek meydana gelebilir.
Sebzeler: Düşük kalorili, A vitamini ve demir şeklinde bir hayli esas vitamin ve mineraller ihtiva eden ıspanak, marul ve lahana şeklinde yeşil yapraklı sebzelerde kuvvetli bir bellek için tavsiye edilen besinler içinde yer ediniyor. Sarf edilen sebzenin rengi ne miktarda koyu yeşil olursa ihtiva ettiği antioksidan dozu çoğalıyor ve sıhhatli bir beyin için o değin oldukca yarar sağlıyor. Harvard Tıp Okulu tarafında meydana getirilen, 13.000 hanımefendinin 25 sene süresince izlendiği incelemeye göre, tertipli olarak sebze tüketenler, ihtiyarlayınca tüketmeyenlere göre oldukca daha da azca bellek sorunu yaşıyor.
Folik Asit: Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde meydana getirilen, 320 adamın 3 sene süresince izlendiği bir çalışmada, kandaki “homosistein” seviyesi yüksek olaran adamların hafıza zayıflığı yaşamış olduğu ve direkt homosistein seviyelerini düşüren folik asit (folat) tüketenlerin fazlaca kuvvetli belleğe haiz olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak Avustralya meydana getirilen bir öteki emek harcama, folik asit bakımından varlıklı yiyecekler tüketmenin beyinde süratli data uygulanmaya ve belleği kuvvetlendirme ile ilişkili olduğu doğrultusunda neticelere haizdir. Folik asit tarafınca varlıklı besinler içinde kahvaltılık tahıllar, mercimek, börülce, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye, enginar, brokoli, buğday tohumu, pancar ve portakalı sayabiliriz.
Kuvvetli Bir Bellek İçin Öteki Tavsiyeler
Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü denetim aşağısında tutun. Kalp ve damar sıhhatini korunmak beynin muntazam emek vermesi fazlaca mühimdir.
Uyku düzenini sağlayın. Incelemeler uyku bozukluklarının hafızanın kilo vermesi ile yakından alakalı bulunduğunu söylüyor.
Tertipli alıştırma yapın. Tertipli fizyolojik aktivitenin Alzheimer rahatsızlığı ve bunama rizikosunu azalttığı biliniyor.
Beyin jimnastiği yapın. Bulmaca, lisan öğrenme şeklinde beyni çalıştıran aktiviteler artan yaşlarda beynin fazlaca sıhhatli olmasını sağlıyor.
Sigara içmeyin. Kalp krizi rizikosunu yükselten ve kan basıncını arttıran sigara beyinde kalıcı tahribata neden olabiliyor.
Stresi az hale getirin. Stresi azaltmanın yollarını öğrenin, hobi edinin ve şahsınıza çok yüklenmeyin.