Talk (Magnesium Silicate), mısır nişastası gibi cerrahi eldivenleri kayganlaştırmak için kullanılan pudralar, gazlı bezler, cerrahi örtülerden gelen selüloz lifleri bazı hastalarda lapa-rotomiden 2-6 hafta sonraki dönemde şiddetli peritoneal granülornatöz reaksiyona, muhtemelen gecikmiş tipte aşırı duyarlık cevabına yol açarlar. Eldivenlerin visseral organlara temas edilmeden önce bu maddelerden arındırılması bu tür olayların sayısını azaltmada önemli bir noktadır.
Klinik Bulgular
Kesin tanı konulan olgularda reoperasyona başvurulmamalıdır. Ancak olguların çoğu postoperatif barsak tıkanıklığı veya peritoneal sepsis zannedildiklerinden sıklıkla laparotomi-e alınırlar. Periton ve omentumdaki yaygın, sert, beyaz granülomatöz oluşumlardan biyopsi alınıp, yabancı cisim granülomlan gösterilmezse kolaylıkla karsinom veya tüberküloz tanıları konabilir.
Granülomatöz peritonitten şüphe edilen olgularda kortikosteroid veya diğer antienflamatuar ilaçların kullanımı hem tanı hem de tedavi açısından yararlı sonuçlar verebilir. Klinik iyileşme görüldüğünde 2-3 hafta süreyle oral prednizolon tedavisine devam edelmelidir. Hastalık kendi kendini sınırlayıcı nitelik taşır. Genellikle geç dönemde intestinal tıkanmalara yol açmamaktadırlar.