Gayrimenkulde “yeşil” etkisi!

New York’un meşhur Empire State binası, Brezilya’nın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmış Maracana Stadyumu ve dünyanın en hızlı ikinci asansörüne sahip Tayvan’daki TAIPEI 101 gökdeleninin ortak özelliğini biliyor musunuz? Üçünün de LEED sertifikalı “yeşil bina” olması. Tıpkı ülkemizdeki Palladium Antakya Alışveriş Merkezi, İstanbul Rönesans Tower, Konya Bilim Merkezi  ve  İstanbul Torun Tower gibi… Çevreci hareketin gayrimenkul sektörüne en değerli etkisi olarak da tanımlanabilecek LEED sertifikası, binalar için bir sosyal sorumluluk çalışması ve prestij anlamına geliyor. 

 


Yeşil bina ne kazandırır? 

Binalarda, dünyadaki enerjinin yaklaşık üçte biri kullanılıyor. Yeşil bina uygulamasıyla enerji tasarrufu, doğaya saygı ve konforlu yaşam hedefleniyor. Peki, yeşil binaların faydaları neler? 

• Binanın ve içindeki konutların değerini artırıyor.

• Yapım aşamasında doğal çevre tahribatı en aza indiriliyor.

• Hafriyatla ortaya çıkan atık malzemeler değerlendiriliyor.

• Yeşil çatı uygulamasıyla yağmur suları arıtılıyor.

• Güneş enerjisinden yararlanılıyor.

• Yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması sayesinde sera etkisini oluşturan yansımalar azalıyor.

• Enerji tasarrufu sağlıyor.

• Karbondioksit salınımını azaltılıyor.

 

Türkiye “En İyi 10 Ülke”den biri

LEED, dünyanın en yaygın kullanılan ve tanınan yeşil bina sınıflandırma sistemi… LEED sertifikası, yapılarda çevre duyarlılığını temsil ediyor. ABD Yeşil Bina Konseyi  tarafından LEED kapsamında her yıl açıklanan “En İyi 10 Ülke” listesinde yer almak, aynı zamanda ülkeler için de tatlı bir rekabete dönüşmüş durumda.

LEED projeleri Antartika hariç dünyanın her kıtasında geçerli. 150’den fazla ülkede LEED projeleri hayata geçiriliyor. Bu yıl LEED kapsamında açıklanan “En İyi 10 Ülke” listesinin ilk sırasında Kanada yer alıyor. Türkiye de ilk kez bu yıl sürdürülebilir binalarıyla dokuzuncu sıradan ilk 10’a girmeyi başardı. Listeye girmeyi başaran diğer ülkeler arasında Çin, Almanya, Brezilya, Güney Kore ve Hindistan da var. Liste oluşturulurken yeşil binalar sürdürülebilir tasarım, yapı ve dönüşüm açısından değerlendiriliyor. 

Türkiye’nin bu başarısında, geçtiğimiz yıl LEED sertifikalı mekânların brüt metrekare miktarındaki yüzde 258 oranındaki artış etkili oldu. 2014’te yeni belgelendirilmiş mekân sayısı önceki yılların yaklaşık dört katına çıktı. LEED sertifikası için sürdürülebilir araziler, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, yerleşim ve ulaşım, iç mekân kalitesi, inovasyon ve bölgesel öncelik kredilerinde yüksek puanlar gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkulde-yesil-etkisi/