Gastrointestinal Sistem Yaralanmaları

Çoğu duedonal yaralanmalar lateral sütürle tedavi edilebilirler ama duedonal kan desteğinin ne kadar iyi korunmuş olduğuna bağlı olan uç uca anastomozlu rezeksiyon gerektirebilir. Bazen total duedonektomi+ pankreatektomi ağır bir yaralanmayı tedavi etmek için gereklidir. Duedonostomi, duedonomu dekomprese etmekte faydalıdır ve sütür hattı sızıntısının sebeb olduğu bir fistülü kontrol etmek için kullanılabilir.

Mezenter ve ince bağırsağın damardan yoksun bırakıcı yaralanmaları rezeksiyon gerektirmelerine rağmen çoğu ince bağırsak yaralanmaları iki plan kapatma ile tedavi edilebilirler. Burada prensip, mümkün olduğu kadar ince bağırsak segmentini korumaktır.

Kolon yaralanmaları için en konservatif yaklaşım, fekal sızıntıyı saptırmak veya yaralanmayı ekstoriorize (dışarıya alma) etmektir. Kalın bağırsakların primer tamir ve anastomozu genellikle kontrendikedir. Rektal yaralanmaların tedavisi presakral drenlerin tatbikiyle tamir ve proksimal saptırmayı içermelidir. Distal güdüğün irrigasyonu düşünülmelidir ama pelvik aralık daha fazla kontamine olacaksa yapılmamalıdır.