Fonksiyonel endometrial bozukluklar

Överde ovumun gelişmesinden ve salınmasından bağımsız bir menstürel siklus mevcuttur ve bu olay reproduktif hayatın başlangıcı ve sonunda normal ve olağandır. Bazı folliküller gelişmeye başlayabilir ve bir süre için hormon sentezleyebilirler. Bununla birlik­te, bu gayretin sonucunda atrezi gelişir ve atretik follikül absorbe olur.

irregüler menstruasyonla birliktelik göstermesine rağmen dışarıdan estrojen stimülasyonunun endometriumdaki bezleri prolifere edici etkisi aşikardır.

Yetersiz luteal faz

Bir follikülün irregüler olgunlaşması infertilite ile birlik­te olmaktadır. Bu, korpus luteum tarafından proges-teron yapımındaki başarısızlık ya da endometriumdaki progesteron reseptörlerinin detektif olması sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Menstrüel siklusun ikinci yarısında yapılan endometrial muayenede sekretuar değişikliklerin olmadığı ya da yetersiz olduğu gözlenmektedir.

Oral kontraseptiflerin etkileri

Oral kontraseptif ilaçlar, endometriumun kitlesinde azalmaya sebep olan yapısal değişikliklere yol açar­lar. Stromal dokunun zayıflaması ile birlikte bezler de küçülür ve inaktif hale gelir.

Menopozal değişiklikler

Menopoz, normal olarak 45 ve 56 yaşlan arasında ortaya çıkan, menstruasyonun durması olayıdır. Primordial folliküllerin tamamının kullanılmış olması sebebiyle, follikül yokluğuna bağlı olarak meydana gelmekte veya granuloza ve teka hücrelerinde refrakter reseptör fonksiyonu sonucu gelişmektedir.

Birlikte olan endometrial değişiklikler

Endometrial bezler, inaktif küboidal hücrelerle döşeli­dir ve büyük çaplı kistik boşluklar oluşturabilirler. Mitotik aktivite yokluğu bize östrojenik stimülasyonun olmayışını göstermektedir. Uterus küçülür ve kardi­nal, uterosakral ve uteropubik ligamentlerin atrofiye olmasına bağlı olarak destek dokusunda zayıflama olur.