Maksillofasyal bölgede meydana gelen enfeksionlar, diş, sinüs, kulak, tonsil ve nihayet tükrük bezlerinden menşe alırlar. Dişten menşe alan enfeksionlar büyük bir nisbette bakteriel menşelidir. Dokularda meydana gelen enfeksionlar abseleşmeye temayül gösterirler. Dişten menşe alan enfeksionlar periapıkal doku, pulpa na-dirende kan yolu ile gelen mikro organizmalar tarafından meydana gelir. Diş abseleri, dişin çene kemikleri içindeki konumlarının değişik olması, değişik sayıdaki kasın çene kemiklerinin değişik yerlerine yapışmış olması nedenleriyle, değişik lokalizasyonlar gösterirler. Odontojen menşeli enfeksionların yayılmasında:
a) Alveol içindeki kök uçları
b) Çene kemiklerine yapışan kasların durumu ve kök uçlarının bunlarla ilgisi,
c) Boyun fasyasımn durumu,
ç) Enfeksiona sebeb olan mikrorganizmanın cins ve virüslânsı ile organizmanın direnci önemli rol oynar.
Yukarıda da belirtildiği gibi dişten menşe alan abseler, perıo-dontal poş, pulpa odası ve kök kanallarının enfeksionlanndan ve nadiren kan yolu ile gelen mikroorganizmalardan meydana gelir. Kök ucunda meydana gelen enfeksion akut olarak başlar ve lokalize kalabilir. Bu takdirde akut apikal parodontitisten söz edilir. Apeks-teki bu iltihabi olay generalize olarak alveol kemiğinde resorpsiona ve abseleşmeye sebep olarak komşu doku ve bölgelere yayılabilir. Akut olarak başlıyan apikal parodontitis kronik safhaya inkilap edebilir. Odontojen enfeksionlarda bakteri çeşidi değişiktir. Gram pozitif, gram negatif bakteriler ya ayrı ayrı veya değişik nisbetlerde karışık olarak bulunurlar. Enfeksionun şiddeti bakterinin miktar ve virülansı ile organizmanın bunlara verdiği cevaba göre değişir. Akut apikal parodontitis :
Akut apikal enfeksion başlangıçta dişte ağrı ve apikal bölgede kırmızılık ve hafif şişlik ile kendini belli eder. Apikal bölgeye vesti-bül tarafından basıldığı takdirde ağrı uyandırılır. Afetzede dişte per-küsyonla ağrı vardır. Bir süre sonra hasta dişinin uzadığını hissetmekte olduğunu söyler. Dişte hipermobilite vardır. Bu safhada röntgende belirli birşey tesbit edilemez.
Tedavi:
a) Muhafazakar tedavi: Kanal açılır, drenaj bu yolla sağlanır. Lokal olarak antibiotik tatbikatı yapılır. Ayrıca sistematik olarak antibiotik verilir.
b) Radikal tedavi: Antibiotik baskısı altında diş çekilir.
Akut kök absesi tedavi edilmediği takdirde sellülit ve osteite dönüşerek maksillo fasyal bölgede anatomik yapının durumu, dişin, kas ve fasyalann yapı ve yapışma yerlerine göre direnci az olan bölge veya bölgelere doğru gelişim gösterirler. Konuyu daha iyi kavrayabilmek için odontojen enfeksionlann yayılmasında rol oynayan faktörler üzerinde durmak zaruridir.