EĞİTİCİ ÖRNEK

Laboratuar sonuçları; serum Na* 122 meq/L, K+ 2 meq/L, Cl 80 meq/L; HCO,—35 meq/L; arteryel kan pH’sı 7.5:PCO2 44 mm Hg: BUN 42 mg/dL, kreatinin 1.7 mg/dL, idrar Na* 27 meq/L, Cl 8 meq/L, K+ 6, çıkmamış meq/L, pH 7.0.

Tartışma

Hacim eksikliği 5 kg ağırlık kaybı, BUN ve kreatinin artışı ve 10 meq/L altındaki idrar Of ile belirlemektedir. Altta yatan bozukluk, metabolik alkalozdur ve klor eksikliği mide suyu kaybına bağlıdır (mide suyu ve idrar) hasta sadece su içmiştir. İdrar pHsı mecburi sodyum atılımına sebep olan bikarbonat atılımı sonucu nötrdür ve hipokalemiye rağmen metabolik alkalozda potasyum kaybı olması sebebiyle idrar potasyumu yüksektir.

İlk 24 saatteki parenteral sıvı tedavisi şunları içermelidir:

İdame ihtiyaçları ateşsiz olgulardakinin aynıdır. Ağırlığına dayanarak hacim kaybı 5 litre diyebiliriz. 3 nolu denklemden hesaplanan sodyum eksikliği 585 meq dır; serum konsantrasyonunu 140 meq/L yükseltmek için bu miktar gereklidir. Buna 5 litre isotonik yerine koyma sıvısının sodyumundan 700 meq ilave edilmelidir ki bu 1285 meq sodyum demektir. Serum potasyumu normal pH ye gelindiğinde 2-4 meq/L kadardır ki bu %20 eksikliğe karşılık gelir ve bu 630 meq demektir. Bu durumda alkoloz sıvı yerine konduğunda düzelir ve spesifik tedavi gerektirmez; fakat sodyum ve potasyum klor anyonu ile birlikte verilmelidir. Hastanede nazogastrik sondadan gelenler verilmelidir