Yenidoğan bir bebekte ısı rektal termometre ile ya da elektronik deri termometresi ile ölçülmeli ve vücut ısısı 36.5 37.0°c arasında tutulmalıdır.
Miadında doğan bebeklerde ortalama tartı 3300 g, boy uzunluğu 50 cm, baş çevresi 35 cm dir. Normal miadında bebeklerde doğum tartısı 2500 4600 g arasında .değişebilir.
Yenidoğanm vücut ısısını düzenleyen mekanizmalar yetersizdir. Isı kaybına eğilim vardır. Özellikle preterm ve gestasyon yaşma göre küçük yenidoğanlarda hipotermi daha kolaylıkla oluşur. Yenidoğan bebekte termoregülasyonda özellikle kahverengi yağ dokusu rol oynar. Skapulalar arası bölgede lokalize olan bu yağ dokusu özellikle ısı için kullanılır. Miktarı, derialtı yağ dokusu bakımından fakir olan ve düşük doğum tartılı bebeklerde azdır. Ayrıca bu grup bebekte vücut yüzeyinin, vücut ağırlığına oranla fazla olması da ısı kaybını arttırarak negatif yönde etki yapar.
Kalp atım hızı 120 160/dak arasında değişir. , solunum sayısı ilk 1 2 günde 60/dak kadar çıkabilir, daha sonra 25 40/dak arasıdır.
Kan basıncı ölçülmesi yenidoğanda zordur. Bunun için kan basıncı ölçümünde doppler yöntemi olarak bilinen ultrasonik dalgaları alıp ileticiye geçirmek ilkesine dayanan cihazlardan yararlanılır.
Yenidoğanda muayene büyük bir sabır ve yumuşaklık ister. Çocuğun ağlamasına yol açabilecek işlemler sona bırakılmalıdır.