Yaz Aylarındaki Sıvı Kaybı Kramplara Sebep Olabilir

Uzmanlar özellikle denizde ve havuzda yüzerken oluşabilecek kramplara karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

kramp

Ülkemizde batı ve güney sahillerinde yaz ortasında sıcaklıkların giderek arttığını, buna bağlı olarak sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması vakalarının sıkça görüldüğüne dikketi çekiliyor. Sıcak krampları vücuttaki aşırı terleme ve buna bağlı tuz kaybı nedeniyle oluşur. Genellikle bacaklarda ve karın bölgesinde kasılmalar, kan basıncının düşmesi, bulantı, ve nabız artışı şeklinde belirtiler gösterir. Bu da vücuttaki sodyum kaybı sebebiyle ortaya çıkar.

Bu sorunlar olduğunda, hastayı serin ve gölge bir ortama almak gerekir. Hasta sırt üstü yatırılmalı. Bulantısı fazla değilse, içebilecek durumdaysa bir veya iki bardak tuzlu sıvı verilebilir. Ağızdan sıvı alamayacak kadar bulantısı varsa serum tedavisi uygulanmalı” dedi.

Kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerekiyor. Heyecan, kas krampını 5 kat artırır. Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddidir. Bundan dolayı hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş germelisiniz. Bu esnada kollar yanlarda, yelpaze hareketiyle sırt üstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışmalısınız. Kramp girmiş kasa asla masaj yapılmaması gerekiyor.