Ev satın alma kararını 5 duyu veriyor!

Ev satışında 5 duyu organının etkili olduğunu biliyor musunuz? Potansiyel müşterilerin ev satın alma kararlarını gördükleri evin kokusu, çevredeki sesi, görüntüsü gibi birçok faktör etkiliyor. Amerika’nın önemli emlak sitelerinden Trulia’nın 223 emlak danışmanını kapsayan anket ve analizi, emlak satışında duyuların önemini gözler önüne seriyor.

 

5 duyu organı beğenirse o evi alıyoruz!

İşitme, görme, dokunma, koku ve tat alma gibi duyuların ev satışındaki rolünü okuyunca çok şaşıracaksınız! Portföyünüzdeki evleri satarken, bu detaylara dikkat ederek satışı hızlandırabilirsiniz. İşte potansiyel alıcıların duyularını etkileyen faktörler…

evalmak.3

Gözler dört açılır

Gayrimenkul danışmanlarının yaklaşık yüzde 74’ü bir evin temizliğinin potansiyel ev alıcılarının kararını etkileyen en önemli görsel özellik olduğunu söylüyor. Siz de hak verirsiniz ki, yeni bir ev arayan birisi, evin yaşam biçimine uygun olup olmadığını belirlemek için hayal gücünü (veya “zihin gözü”) kullanmak zorunda kalmak istemez.

Ne yapmalısınız?
• Göstereceğiniz evin düzenli ve temiz olmasına özen gösterin.
• Eğer satıştaki ev yeni ise temizliği yaptırılmalı, ev boya kokusuna karşın bol bol havalandırılmalı.
• İkinci el bir ev satıyorsanız mutlaka evin temiz ve düzenli olması gerektiğini ev sahibine iletmelisiniz.

 

 

Koku evle ilgili algıyı belirler

Satın almak istediğiniz evi görmeye gittiğinizde korkunç bir fosseptik kokusuyla karşılaşsanız ne düşünürsünüz? Ya da apartmandaki yoğun yemek kokusu fikrinizi değiştirir mi? İşte bunun gibi kötü kokular, beyinde o evle ilgili kötü bir algı oluşturuyor.

Ne yapmalısınız?
• Daire ya da apartmandaki havalandırma sistemiyle ilgili genel bir kontrol yapabilirsiniz.
• Diğer yandan kötü koku olsa da olmasa da vanilya ya da dağ havası gibi temiz kokular potansiyel müşterileri çeken kokular olacaktır.
• Özellikle vanilya kokusu, pozitif bir algı oluşturarak stres ve kaygı da azaltıyor.

 

İlk izlenim kalıcı bir etki yaratıyor

Ankete katılan gayrimenkul danışmanlarının çoğu, evin en önemli odalarının mutfak ve oturma odası olduğunu belirtirken, girişin kesinlikle unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Girişin görünümü ve hissi, potansiyel ev alıcısı üzerinde ilk izlenimi yaratıyor.

Ne yapmalısınız?
• Evin girişine taze bir çiçek koyabilir, güzel kokmasını sağlayabilir ve tablo gibi şık detaylarla evi daha dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz.

evalmak.2

Dokunarak kalite hissedilir

Ev satın almak isteyenler genellikle evin dolaplarına, pencerelerine, ankastrelerine ya da parkelerine dokunur. Bunu bazen istemsiz yapsa da, alıcılar bu şekilde evdeki malzemenin kalitesini anlamak ister.

Ne yapmalısınız?
• Sattığınız evin malzemelerini kaliteli olduğunu düşünüyorsanız, alıcıların dokunarak bu kaliteyi hissetmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

Ses kararı etkiler

Apartmanda yaşayanların en dertli oldukları konulardan biri de ses sorunudur. Ses yalıtımı olmayan apartmanlarda, yan ya da üst dairenin sesini duymak her zaman rahatsızlık verir. Potansiyel ev alıcısı için bu durum olumsuz bir algı yaratır.

Ne yapmalısınız?
• Ses yalıtımı ile ilgili ev sahibini uyarmalı ve gereken önlemleri almasını sağlamalısınız.
• Evi gösterdiğiniz esnada açılan hafif sesli bir klasik müzik ortama olumlu bir hava katabilir.

 

Ferah renklere yönelin

Ana renkler bir anasınıfı için mükemmel durabilir ama satılık ev için asla tercih edilmemeli! Kırmızı, sarı gibi renkler çok dikkat çeken ancak evde kasvet havası hissettiren renklerdir.

Ne yapmalısınız?
• Evin rengi ana renklerden oluşuyorsa ev sahibiyle konuşup, evin duvar rengini daha ferah olan kese kağıdı, beyaz ya da fil dişi gibi nötr renklere boyatılmasını sağlayabilirsiniz.
• Bu renkler evi görmeye gelen alıcılar üzerinde sakinleştirici ve olumlu bir his bırakacaktır.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-satin-alma-kararini-5-duyu-veriyor/

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Satılık bir evin fiyatı nasıl hesaplanıyor? Hangi özellikler evin satış rakamı belirlenirken dikkate alınıyor? Peki bir evin gerçek değerini bulmanın kolay yolu nedir? 

 

Kira bedeli üzerinden hesaplayın

Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Kira fiyatı 2.500 TL olan bir evin, kabul gören ortalama geri dönüş süresinin (amortisman) 17 yıl olduğunu düşünelim. Bu durumda 17 yıl, yani 204 ayda eve yaptığınız yatırım size geri dönüyor. Sonuç olarak 2.500×204=510.000 TL olarak evinizin değerini hesaplayabiliyorsunuz. Geri dönüş süresi şehirden şehire, ilçeden ilçeye, mahalleden mahalleye farklılık gösteriyor. Bu konuda en güncel rakamlara ulaşabilmek için Bölge Raporu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Evin fiyatı artıran özellikleri dikkate alın

Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralanabilir: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs. Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

 

Karşılaştırın

Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer “satılık ev”ler için bir fiyat araştırması yapın. Dilerseniz “Satılık ev için 7 ipucu” yazımıza bir göz atın.

Evinizin gerçek değeri!

Evinizin gerçek değerini öğrenmek için, Zingat.com’un Reidin işbirliğiyle sunduğu ve milyonlarca emlak verisini bilimsel yöntemlerle analiz ederek sunduğu Evimin Değeri bölümünü ziyaret ederek, kısa sürede aradığınız yanıtı bulabilirsiniz.

 

İnce eleyip sık dokuyanlar için…

Evin satılık fiyatını belirlediniz. Evi satın almak isteyenler, en ince ayrıntısına kadar evin satış fiyatı üzerinden pazarlık yapmak istediğinde, şu 3 soruya yanıt arar:

1. Bulunduğu binada depremle ilgili önlem amaçlı bir uygulama gerçekleşmiş mi?

2. Eve dair tapuda yazılı bilgilerle gerçek nitelikleri aynı mı?

3. Konut kat mülkiyetine sahip mi?

Kaynak: http://blog.zingat.com/evin-satis-fiyati-nasil-belirlenir/

Nisan 2016’da konut piyasasında yaşananlar

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi 2016 yılı Nisan ayında gayrimenkul sektörüne dair rakamsal veriler sunuyor. 

Yedi büyük şehri ele alan raporda, konut piyasası satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 26, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yine ilk sırada

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 30’la Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 29’la Antalya ve yüzde 28’le İstanbul ve Kocaeli takip etti.

Bölgesel kira değeri değişimleri ise yıllık olarak bakıldığında, yüzde 26’lık oranla en yüksek İstanbul’da yaşandı. İstanbul’u yüzde 24’le İzmir ve Adana, yüzde 23’le Antalya izledi.

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 19

İzmir: Yüzde 18,7

Kocaeli: Yüzde 18,6

İstanbul: Yüzde 17,9

Antalya: Yüzde 17,7

Bursa: Yüzde 17,1

 

Bursa, yıllık brüt getiri oranında en yüksek değere sahip 

Bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında, en yüksek oran yüzde 6,02’yle Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5,79’la Antalya, yüzde 5,72’yle İstanbul, yüzde 5,51’le Kocaeli, yüzde 5,48’le İzmir, yüzde 5,39’la Ankara ve yüzde 5,36’yla Adana şeklinde ilerliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/nisan-2016da-konut-piyasasinda-yasananlar/

4 ayda 7 bin kişi konut hesabı açtırdı

İlk kez kendi evini alacaklara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ayrılan ödenek üzerinden 15 bin liraya kadar devlet katkısı sağlanmasını içeren destek, 26 Şubat 2016’da yayımlanan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” çerçevesinde 26 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı.

 

 

AA muhabirinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” uygulamasının başladığı tarihten bu yana geçen 4 aylık sürede 7 bin vatandaş konut hesabı açtırdı. 11 bankada açılan hesaplarda biriken para miktarı 28 milyon liraya ulaştı.

 

Asgari 3 yıl düzenli ödeme şartı

“Konut hesabı ve devlet katkısı” uygulaması ile kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olunması amaçlanıyor.

Konut hesabı açarak, en az 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikiminin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödeniyor. Söz konusu devlet katkısı, 15 bin lirayı geçemiyor.
Hesap açtıranların devlet katkısına hak kazanabilmesi için 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konutunun bulunmaması ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor.

 

 

6 ay içerisinde müracaat etmek gerekiyor

Devlet katkısı, hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödeniyor. Vatandaşların konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat etmesi gerekiyor.

 

36 ay düzenli ödeme yapana 13 bin lira devlet katkısı

Vatandaşlar, aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçmesi halinde de bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödeme yapmama hakkına sahip. Katılımcılara bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınıyor.

Devlet katkısı verilmesinde düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i kadar ödeme yapılıyor. Ancak, ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemiyor.

Düzenli ödeme süresi, 48-59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i kadar ödeme yapılıyor. Buradaki tutar da 14 bin lirayı aşamıyor. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için ise konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’si kadar devlet katkısı veriliyor. Bu ödeme süresinde ödenecek tutar ise maksimum 15 bin lira olarak belirlendi.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/4-ayda-7-bin-kisi-konut-hesabi-actirdi/