Cariye Ne Demek? Cariye Nedir?

Kelime kökeni Arapçadır. İslamiyet öncesinde arapların getirdigi kölelik anlamına gelmektedir. islamın önce ıslah ettigi sonrasında ise tamamen kalkmasını hedeflemiştir. Cariye kadın köle anlamını taşır, alınıp satılır. Köle olan kadınlara her istek yaptırılır, özgürlükleri tamamen kısıtların ve istekleri yerine getirilmez. Cariye kadınların hayatları tamamen sahiplerinin kararlarına bağlıdır. Bu kadınlar için yalnızca cariye değil, karavaş ismi de kullanılırdı. Cariyelik, İslamiyet inancından evvel’de Araplarda oldukça yaygındır. İslamiyet inancı geldikten sonra da bu yaygınlık devam etmiş, Osmanlı devleti zamanlarında bile var olan siste, Osmanlı devletinin orta dönemlerine yok yavaş yavaş körelmiştir. Aydınlanma çağında ise köleliğin ahlaki olmadığına yönelik seslenmeler çıkmaya başlamıştır.

Anayasa Ne Demek? Anayasa Nedir?

Kökeni Türkçe olan Anayasa, bir devletin yöneticiliğini belirleyen,kişinin hak ve özgürlüklerini düzenleyen, devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen, yazılı, bazılarında ise yazısız genel kabul görmüş, bir hukuk sistemi içerisindeki en ”üstün” yasa konumunda olan, kurallar dökümanıdır. Türkiye’de ilk anayasa 1876’da yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yürütme,yasama ve yargı güçleri ve ilişkileri anayasa üzerinden belirlenmiştir.
Yasama; Temel görevi yasa çıkartmaktır.
Yürütme; Var olan yasaları yürütmekle beraber yeni yasalarda çıkartmaktadır.
Yargı; Yasaların uygulanmasıyla ilgili davalarla ilgilenir.

Özgürlük Ne Demek? Özgürlük Nedir?

Özgürlük ne demek? Özgürlük nedir?

Türkçe kökenli özgürlük kelimesi en kısa tanımıyla bir kimsenin veya topluluğun hiç bir baskı ve zor altında olmaksızın düşüncesini beyan edebilmesi, eylemliliklerde bulunabilmesi anlamına karşılık gelir. Özgürlük, siyasetten ekonomiye, sosyal yaşamdan kültüre kadar bir çok alanda tartışılan, kendine yer edinen bir konumdadır. Özgürlük kelimesi farklı ideolojik ve felsefi konumlara göre başka şekillerde tanımlanabilir. Bir liberal için özgürlük “bırakınız yapsınlar, bırakınız etsinler” olarak tanımlanırken bir sosyaliste göre özgürlük; “herkesin herkes kadar özgür olmasıdır” Sosyalistler insanın toplumsal bir varlık olduğunu ve yaşadıkları toplumdan daha özgür olamayacaklarını söylerler. Liberalizm bireysel özgürlükler üzerine kurulurken sosyalizm toplumsal özgürlük savı üzerinden kendini var eder.