Cariye Ne Demek? Cariye Nedir?

Kelime kökeni Arapçadır. İslamiyet öncesinde arapların getirdigi kölelik anlamına gelmektedir. islamın önce ıslah ettigi sonrasında ise tamamen kalkmasını hedeflemiştir. Cariye kadın köle anlamını taşır, alınıp satılır. Köle olan kadınlara her istek yaptırılır, özgürlükleri tamamen kısıtların ve istekleri yerine getirilmez. Cariye kadınların hayatları tamamen sahiplerinin kararlarına bağlıdır. Bu kadınlar için yalnızca cariye değil, karavaş ismi de kullanılırdı. Cariyelik, İslamiyet inancından evvel’de Araplarda oldukça yaygındır. İslamiyet inancı geldikten sonra da bu yaygınlık devam etmiş, Osmanlı devleti zamanlarında bile var olan siste, Osmanlı devletinin orta dönemlerine yok yavaş yavaş körelmiştir. Aydınlanma çağında ise köleliğin ahlaki olmadığına yönelik seslenmeler çıkmaya başlamıştır.

Angarya Ne Demek? Angarya Nedir?

Kelime kökeni Yunanca olan Angarya, Tarihsel köken olarak feodal sisteme dayanmaktadır. Zorla yaptırılan ve karşılığında para verilmeyen, kölelik düzeninde köylünün derebeyine yaptığı hizmet anlamı taşımaktadır. Kişi hayatını köle gibi kullanmaktan dolayı 1982 anayasasına göre yasaklanmıştır.

  • Savaş sırasında devletin, kendi yerleşim yerinde bulunan yabancı devletin gemilerine el koyup, bunlardan faydalanması.
  • Sıkıyönetimde bir devletin vatandaşlara ait eşyalara el koyması.
  • Eski Yunanca’da ulaklara verilen iş anlamı taşımaktadır. Ulak kelime anlaması ise haberci, ulaştırıcıdır.
  • Usandırıcı, bıktırıcı, bunaltıcı, özgürlük kısıtlayan, zorla yaptırılan iş.

Esaret Ne Demek? Esaret Nedir?

Arapça kökenli esaret kelimesi Türkçede kölelik, tutsaklık anlamlarına karşılık gelir. Bir şekilde nedenli yada nedensiz olarak özgürlüğünden mahrum edilen kimseye esir denir. Özgürlüğünden mahrum kalan kimsenin yaşadığı esirlik durumu esaret hayatı olarak nitelendirilir. İlkel köleci toplum olarak adlandırılan insanlık tarihinde ki bir dönem, köle ve köle sahipleri sınıflarından oluşan bir yaşam biçimidir. Bu toplumsal yaşamda köle olarak ifade edilen kişiler alınıp satılabilen, emeği karşılıksız sömürülen bir sınıftı. Köle sahipleri ise köleleri sayesinde kazançlar elde eden, kendi yaşamını kölelerin emeği üzerinden şekillendiren bir zümreydi. Bu döneme dair çeşitli köle ayaklanmaları mevcuttur. Bunlardan en ünlüsü Roma’da ki Spartacus ayaklanmasıdır.

  • Savaşta karşı tarafa tutsak düşen askerlere esir denir.
  • Esaretin bedeli adlı bir film vardır.