Ahlak Ne Demek? Ahlak Nedir?

Kökeni Arapça olan kelime, terbiye, saygı, nezaket gibi hususları içinde barındıran değerlerin tamamına ahlak denir. Toplum içinde uyulması gereken kurallara saygı gösterip ve buna uyarak, başka insanlara ölçüyü ve saygıyı elden bırakmayarak, Ahlak kelimesinin anlamına sahip olunur. Etiksel kuralları daima içinde barındıran Ahlak, iyi bir yaşamanı temenni eder.

Ahlak Felsefesinin Temel Kavramları
İyi; Ahlak açısından yapılması etik olan, bir zarar teşkilinde bulunmayan; iradenin yapılmasına özgürce karar verdiği eylemlerdir.
Kötü; Ahlak yasası açısından yapılması hoş görülmeyen eylemdir.
Özgürlük; İradeyi kullanarak, içinden geldiği gibi davranmak. İstediğini yapabilmek eylemi.
Erdem; İradenin cesaret, cömertlik, bilgelik, hoşgörü gibi çeşitler ile iyilik yapmaya yönlendirilmesi eylemi.
Sorumluluk; İnsanın düşünerek yaptığı bir işin, getirdiği sonuçları kabul etmesi.
Vicdan; İyi ile kötüyü içsel olarak birbirinden ayırabilme gücü, eylemidir.
Ahlak yasası; Uyulması ahlak açısından mecbur olunması gereken kurallardır. Bu kurallar kişiye yön vererek, ne yapıp yapmaması konusun da yol gösterir.
Ahlaki karar; Kişinin Ahlaki ölçülerini kendi belirleme yasasıdır. Bu hususta, kişinin kendi iradesi ve düşüncesi ön plandadır.
Ahlaki eylem; Ahlak kurallarına uygun bir şekilde hareket etme eylemi.

Cariye Ne Demek? Cariye Nedir?

Kelime kökeni Arapçadır. İslamiyet öncesinde arapların getirdigi kölelik anlamına gelmektedir. islamın önce ıslah ettigi sonrasında ise tamamen kalkmasını hedeflemiştir. Cariye kadın köle anlamını taşır, alınıp satılır. Köle olan kadınlara her istek yaptırılır, özgürlükleri tamamen kısıtların ve istekleri yerine getirilmez. Cariye kadınların hayatları tamamen sahiplerinin kararlarına bağlıdır. Bu kadınlar için yalnızca cariye değil, karavaş ismi de kullanılırdı. Cariyelik, İslamiyet inancından evvel’de Araplarda oldukça yaygındır. İslamiyet inancı geldikten sonra da bu yaygınlık devam etmiş, Osmanlı devleti zamanlarında bile var olan siste, Osmanlı devletinin orta dönemlerine yok yavaş yavaş körelmiştir. Aydınlanma çağında ise köleliğin ahlaki olmadığına yönelik seslenmeler çıkmaya başlamıştır.

Öğretim Ne demek? Öğretim Nedir?

Öğretim: Bireylerin ihtiyaç duydukları bilgilerin verilmesi, bireylerin eğitilmesidir. Bu bilgiler ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Örnek olarak bilgisayar hakkında eğitim görene birinin öğretim konusu bilgisayar donanımı olabilir.

İşletmelerde de öğretim mevcuttur.  Öğretim alanı hem genel iş işleyici hemde işle ilgili teknik bilgileri içerecek şekilde olabilir. Öğretim faaliyetlri işçilerden yöneticilere herkesi kapsayabilir.

Hazırlanacak eğitim programları yöneticiler ve yönetici kadrosu dışında kalanlar için farklı biçimde düzenlenmelidir.

Özellikle yönetici kadrolarındaki kişilere ahlak konusunda kuramsal bilgi verilmelidir.

Öğretime önem veren işletmelerde iş ahlakı için düzenlenen periyodik seminerlerde yöneticilerin yararlandığı yöntemler; sözcü bulundurmak, soru cevap şeklinde toplantılar yapmak, panel, işletme içi konferans düzenlenmelidir. Bu şekilde yapılacak aktivitelerde öğretim mümkün olabilir.

Erdem Ne Demek? Erdem Nedir?

Türkçe kökenli erdem kelimesi ahlakı iyi olma, yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, ruhsal olgunluk, alçak gönüllülük gibi anlamlara karşılık gelir. Fazilet kelimesi erdem kelimesinin eş anlamlısıdır. Aynı zamanda fazilet kelimesi erdem kelimesinin Arapça karşılığıdır. Bir övgü ve iltifat sıfatı olarak bu kelimeye sıkça rastlayabilirsiniz.

  • Fazilet kadın ismi olarak erdem ise erkek ismi olarak kullanılır.
  • Erdem, Mardin şehrinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir yerleşim biriminin adıdır.
  • Erdem, Şırnak şehrinin Dicle bucağına bağlı bir yerleşim biriminin adıdır.