Satılıkta Antalya, kiralıkta Bartın birinci!

Türkiye İş Bankası‘nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2015 Aralık ayı sonuçları açıklandı. 2015 Aralık ayı verilerine göre konut satış fiyatlarında Antalya, konut kira fiyatlarında ise Bartın en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu.

Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi‘nde bir önceki aya göre yüzde 2.21 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 22.26 oranında artış gerçekleşti. Ocak 2016 için 2007 Haziran=100 temel yıllı Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi tahmin değeri 197 olarak öngörülürken, beklenen aylık değer artış oranı yüzde 2.56 olarak açıklandı.

 

Konut satış fiyatları en çok Antalya’da yükseldi

Aralık ayında 30 büyükşehiri kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.95; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17.39 oranında artış yaşandı.

Aralık ayında Antalya’da konut satışlarının metrekare başına fiyatı yüzde 2.79 oranında artarken, Antalya fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 0.25 oranıyla Amasya oldu.

Kiralar en az Kilis’te arttı

Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 2.06 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.69 oranında artış gerçekleşti.

2015 Aralık ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.53 oranında artan Bartın, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Kilis ise aynı dönem içerisinde yüzde 1.51 oranıyla konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak dikkat çekti.

Aralık 2015 yeni konut endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.42 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.38 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 66.7 oranında artış gerçekleşti.

2015 Aralık ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre;

• İstanbul Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.24, Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.40.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.5 puan yükseldi.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde  0.87, 2+1’lerde yüzde 0.66, 3+1’lerde yüzde 0.33 olurken; 4+1 konut tipinde yüzde 0.07 oranında azalma yaşandı..

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.83, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.74, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.65, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.28 oranlarında arttı. 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise, yüzde 0.21 oranında azalma görüldü.

• Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 83’ü bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 3’ü; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 21’i bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 49’u yabancı yatırımcı

• Aralık ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 8.1 oranlık kısmının yüzde 1 KDV oranı, yüzde 1.9’luk kısmınınsa yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, Aralık ayında peşinat oranı yüzde 24, banka kredisi oranı yüzde 38 ve senet oranı yüzde 38 oldu.

• Aralık ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 49’unun alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 113 metrekare büyüklüğe sahip konutların öne çıktığı gözlemlendi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilikta-antalya-kiralikta-bartin-birinci/

Büyük şehirlerde konut piyasasında neler oluyor?

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. . Rapor, Ocak 2016 dönemi verilerini kapsıyor. 

Yedi büyük şehiri ele alan raporda, konut satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 24, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 31’le birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 31’le Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 27’yle Antalya ve yüzde 26’yla İstanbul takip etti.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 19

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,5

Antalya: Yüzde 17,3

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/buyuk-sehirlerde-konut-piyasasinda-neler-oluyor/

Satılık konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?

Türkiye İş Bankası desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı raporu açıklandı ve satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Rize, kiralık konut fiyatlarının en fazla arttığı şehir ise Yozgat oldu.

 

 

Sözcü gazetesi, hem satılık ve kiralık konut fiyatlarıyla Rize ve Yozgat’ı yükselişe geçiren nedenleri hem de 2017 yılı için gayrimenkul sektörüne dair öngörüleri REIDIN Genel Müdürü Kerim Bertrand’a sordu.

sozcu.kerimbertrand

İşte “Konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?” başlıklı o röportaj…

 

REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı sonuçlarına göre, satılık konut fiyatının en çok yükseldiği şehir Rize oldu. Rize’de satılık konut fiyatlarının bu denli yükselmesinin ardındaki 3 nedeni sıralamanızı istesek?
Rize’de satılık konut fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında büyük sayılabilecek Rize AVM adındaki yeni bir AVM projesinin inşaatına başlanmasını, Türkiye’nin en büyük teleferik sistemi projesinin Kaçkar Dağları’na yapılacak olmasını ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin çehresini değiştirecek olan Batı Park Projesi’nin devreye girecek olmasını sayabiliriz.

?

Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği 5 şehir hangisi? Bir başka deyişle, Rize’yi hangi şehirler takip ediyor?
2016 Ekim ayında satılık konut fiyatlarında en yüksek artışın gözlendiği Rize’yi, sırasıyla Balıkesir, Aydın, Ordu, Tekirdağ ve Malatya takip ediyor.

 

Bir şehirde metrekare başına konut satış fiyatlarının artmasında hangi faktörler etkili oluyor?
Talep birinci etken. Talebi demografik gelişmeler, konut kredisi sisteminin yerleşmesi ile ihtiyaç oranının artması olarak açıklayabiliriz. Diğer etkenler arasında ise; geliştiricilerin bazen aynı zamanda finansör olmalarından dolayı finansman maliyetlerini satış fiyatına dâhil etmeleri, proje etrafındaki sosyal olanakları ve ulaşım imkânları gibi gelişimlerin artışı, inşaat maliyetinin gitgide yükselmesi ve dolayısıyla proje sayılarının artmasıyla birlikte malzeme talebinin artmasıyla zam gelmesi, son olarak da konutun orta ve uzun vadede prim yapabilecek noktalarda olması, yani prim getiri potansiyeli yer alıyor.

 

Kiralık konut fiyatlarında da en çok artışın Yozgat’ta yaşandığını görüyoruz. Yozgat’ta kira değerlerinin bu denli artmasının nedenlerini sorsak?
TOKİ’nin Yozgat Merkez’de inşaat projelerini durdurması ve genel anlamda inşaat sektöründeki daralma arzda bir azalma ve bu nedenle kiralık konut stokunun talebi karşılayamıyor olması yatıyor. Bunlara ek olarak Yozgat’taki havalimanı ve hızlı tren projeleri de kiraların artmasında önemli etkenler olarak görülebilir.

 

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi şehirlerin satılık ve kiralık konut fiyatları değişimindeki çizgi nasıl ilerliyor?
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa için konut satış fiyat değişimi ağırlıklı olarak artış yönlü bir trend izlerken, beş il için son 6 aylık değişim ortalaması yüzde 0,6. Bu beş il için son 6 aylık konut kira değer değişimi ortalaması ise yüzde 1,1. Antalya ve Bursa, kira değer değişiminde bu ortalamanın üzerinde kalıyor. Diğer dört şehrin aksine, İstanbul’da son üç aylık kira değer değişim trendi azalış yönlü ve ortalama yüzde 0,4 oranında değer kaybı söz konusu.

 

REIDIN Emlak Endeksleri aylık olarak açıklanıyor. REIDIN verilerine göre Türkiye’de gayrimenkul sektörü büyüme trendi nasıl bir seyir içinde?
Çeyreklik bazda güncellenen REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi ve REIDIN Gayrimenkul Güven Endeksi, gayrimenkul sektörünün izleyeceği seyir yönü ile ilgili fikir verebilecek iki önemli gösterge olarak değerlendirilmeli.
2016 yılının birinci çeyreğinde, bir önceki endeks değerine göre yüzde 7’lik bir artış gösteren REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi’nin değişim ibresi, takip eden ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde azalış eğilimine girdi. Bu yılın son çeyreğinde ise yüzde 28’lik keskin bir düşüşle 92.8 olarak ölçülen fiyat beklenti endeksindeki azalışın, ekonomik dinamiklerde iyileşme görülmediği varsayımı altında, 2017 yılı başlangıcında da süreceği öngörülebilir.

 

2017’de gayrimenkul sektörü ile ilgili rakamlar nasıl bir tablo çıkarıyor?
Gayrimenkul sektöründe söz sahibi olan farklı aktörlerin, sektöre ilişkin güven düzeylerini ölçümleyen REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi’nin de 2016 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki dönem değerine göre ciddi bir azalış gösterdiği söylenebilir. 2016 yılının ilk üç çeyreklik döneminde artış yönlü bir değerle karşımıza çıkan REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi (Kompozit), 2016 yılı dördüncü çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 27.7 azalışla 87.7 olarak ölçüldü. Bu değer, önümüzdeki üç aylık dönem süresince sektöre duyulan güvenin “kısmen kötümser” olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-cok-rizede-artti/

Kiralık sosyal konut geliyor!

Kiralık sosyal konut dönemi başlıyor. Türkiye genelinde, nüfus artışının hızlı, konut fiyatlarının da yüksek olduğu şehirlerde, dar gelirli vatandaşlar için “sosyal kiralık konut” yapımına geçilecek.

 

 

Öncelik büyük şehirlerde
2017 yılı için konut ihtiyacı 817 bin olarak açıklandı. Bu rakama ulaşabilmek adına, özellikle dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacını gidermek için sosyal konut desteğine yeni bir yaklaşım söz konusu.

Nüfusun hızlı arttığı ve yüksek konut fiyatları olan şehirlerde dar gelirli vatandaşlar için “sosyal kiralık konut” yapımına başlanacak. Çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ gibi ilgili kuruluşların işbirliğinde hayata geçirilecek.

 

 

Kiralık sosyal konutlar nasıl hayata geçirilecek?

Peki kiralık sosyal konutlar nasıl yapılacak? Öncelikle konut açığının bulunduğu yerleşim yerleri tespit edilecek. Özellikle, konut ihtiyacının ön plana çıktığı büyük şehirlerde, yoksul vatandaşlar için hâlihazırda uygun, uzun vadeli taksitlerle satılan sosyal konutların “kiralık” olanları da üretilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, “Sosyal Konut Projesi” kapsamında dar gelirli vatandaşlar için şimdiye kadar 29 bin 271 konut inşa edilirken, bu kapsamda ayrılan kaynak da 70 milyon liraya ulaştı.
Hedef; 2023 yılına kadar 100 bin sosyal konutun inşa edilerek, hak sahibi vatandaşlara teslim edilmesi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-sosyal-konutlar-geliyor/