Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

Kentsel dönüşümde riskli bina yıkımı nasıl olmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmak, yani 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan yararlanmak için öncelikle bina için risk raporu almak gerekiyor. Yaşadığı bina kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilenler, başvuruda bulunarak 18 aya kadar kentsel dönüşüm kira yardımı alabiliyor. Başvuru için doğru zaman, binanın anlaşmayla tahliye edilmiş olması. Peki tahliye sonrası riskli binaların yıkım süreci nasıl işliyor?


Riskli binanın yıkım sürecinde neler yaşanıyor?

Riskli binaların yıkımı öncesi hak sahiplerine tanınan süre 60 gün. 

Verilen sürede binanın yıkımı gerçekleşmediğinde tanınan ek süre 30 gün.

Tanınan sürede riskli binayı terk etmeyen malikler veya kiracılar İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildiriliyor. Ardından yasal işlemler başlatılıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-riskli-bina-yikimi-nasil-olmali/

2017 kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 kentsel dönüşüm kira yardım tutarlarını açıkladı. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara verilen 18 aylık kira yardımı miktarları arttı. Peki kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır? Kentsel dönüşüme kimler başvurabilir?

 

Kira yardımı 860 TL oldu

Kentsel dönüşüm kira yardımları, binanın bulunduğu şehrin nüfusuna göre değişiyor. 2017 yılında kentsel dönüşümde kira yardımı büyük şehirlerde 860 liraya çıktı. Kentsel dönüşüm kira yardımı rakamı 2016 yılında 790 TL, 2015’te ise 735 TL idi. Kira yardımı, konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca yapılıyor.

 

 

Şehir şehir 2017 kentsel dönüşüm kira yardım tutarları

İşte şehir şehir malikler, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahipleri için kentsel dönüşümde kira yardımı tutarları…


Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?

2012 yılında tüm Türkiye kapsamında başlatılan “Kentsel Dönüşüm” projesinde hasarlı binaların yıkılıp, yönetmeliğe uygun bir şekilde yeniden yapılandırılması çalışmalarına tüm hızıyla devam ediliyor. Devlet, kiracılara, kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin yıkılması durumunda kendilerine taşınmaları için belli bir miktar kira yardımında bulunuyor. Kira yardımından yararlanabilmek için oturduğunuz evde 1 yıldan fazla ikamet etmeniz gerekir. Devlet yardımı alabilmek için gerekli belgelerle birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.

 

 

Kira yardımı almak için yapılması gerekenler

Yaşadığı bina kentsel dönüşüm kapsamına alınanlar, başvuruda bulunarak 18 aya kadar kira yardımı alabiliyor. Başvuru için doğru zaman, binanın anlaşmayla tahliye edilmiş olması.

İstanbul’da kira yardımlarını yerel belediyeler gerçekleştiriyor. Kira yardımı mülk sahibini de, kiracıyı da içeriyor. Tek farklılık yardımın türü ve miktarında yaşanıyor.

 

Ev sahiplerinden istenen evraklar

• Başvuru formu

• Bağımsız bölümü gösterir tapu belgesi aslı ve fotokopisi

• Arsa paylı tapular için, nüfus müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya üzerine kayıtlı olan son üç aya ait fatura ya da emlak vergi beyannamesi

• Taşınmaza ait güncel ve mühürlü tapu kaydı

• Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi

• Riskli bina tespit raporu inceleme formu

• Yeni adresini gösteren nüfus kayıt örneği

• Kamu bankalarında açılmış bir vadesiz mevduat hesabına ait hesap cüzdanı fotokopisi

 

Kiracılardan istenen evraklar

• Başvuru formu

• Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

• Riskli binada oturduğunu gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı veya son üç aya ait fatura

• Yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı

• Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi

• Kamu bankalarında açılmış bir vadesiz mevduat hesabına ait hesap cüzdanı fotokopisi

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-kentsel-donusum-kira-yardimi-ne-kadar/

Kiracıların yasal hakları nelerdir?

Ev sahiplerinin hakları olduğu gibi kiracılarında yasal hakları vardır. Ev sahiplerinin ve kiracıların, kira kontratı yaparken haklarını bilmesi, çıkabilecek sorunları engeller. Kiracı ile ev sahibi arasında önce kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede belirtilen hükümlere her iki tarafında uyması gerekir. Sözleşmede belirlenen hükümlere uyulmadığı takdirde, hem kiracının hem de ev sahibinin sahip olduğu haklar doğrultusunda dava açılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, kiracılıkla ilgili hususlar kiracıyı koruyan nitelikte. Her kiracının ve ev sahibinin, kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarını bilmeleri ev sahibi ile kiracının ticari ilişkisinin yolunda gitmesi için oldukça önemlidir. 

 

Kiracıların yasal hakları nelerdir?

İşte kiracıların kira sözleşmesi imzalarken bilmesi gereken yasal hakları…

• Kiracı, ev sahibinden, evi kiralamadan önce eğer varsa evdeki kusurların uygun bir sürede giderilmesini talep edebilir. Belirlenen sürede, ev sahibi eksikleri gidermezse kiracı, masrafı giderip, ev sahibine ödeyeceği kiradan düşebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.

• Kiracı, kiraya verenden konutla ilgili kusurların giderilmesini veya kira bedelinden evdeki kusurla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir.

• Evin demirbaş niteliği taşıyan kısımlarıyla ilgili tadilatların bedelini ev sahibi karşılamalıdır. Kiracı eğer kendi zevkleri için değişiklik yapmak isterse, yapacağı masraftan kendi sorumludur.

• Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartıyla, kiralanan konutu, tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebilir ya da kullanım hakkını başkasına devredebilir.

• Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.

• Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığında ve evin sorunları olduğunda, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabilir.

• Kiracının apartman yönetiminde fazla sorumluluğu yoktur. Kiracı, apartman yöneticisi olmak isterse, ev sahibinden vekaletname alması gerekir.

• Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkı vardır.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilarin-yasal-haklari-nelerdir/